Sciensano krijgt BELAC-accreditatie voor Next Generation Sequencing (NGS)

Gepubliceerd op: 
donderdag, 2 januari 2020
Last updated on 2-1-2020 by Lydie Denis

In juli 2019 kreeg Sciensano een BELAC-accreditatie voor het gebruik van Next Generation Sequencing (NGS), waarmee het volledige genoom (WGS) kan worden bepaald. Deze ambitieuze techniek is dé nieuwe referentie die werd ontwikkeld door internationale specialisten en biedt geweldige perspectieven voor genoomonderzoek bij Sciensano.

Wat is NGS ? 

Next Generation Sequencing is een techniek die het mogelijk maakt om:

  • Snel een volledig of een specifiek deel van het genomen te bepalen (dwz de volledige of gedeeltelijke genetische samenstelling van een organisme) door de parallelle analyse van meerdere DNA-sequenties.
  • Een zeer groot aantal pathogenen te karakteriseren op basis van hun genetische informatie.

Welke rol speelt NGS voor de gezondheid?

NGS speelt een sleutelrol bij het identificeren van ziekteverwekkers en hun kenmerken. Pathogenen zijn verantwoordelijk voor ziekten bij mensen en dieren, maar kunnen zich ook in de voedselketen of in de omgeving bevinden (bacteriën, ziektekiemen enz.). In vergelijking met de huidige technieken, vergemakkelijkt de meer gedetailleerde identificatie van pathogenen dankzij NGS het toezicht op epidemieën en laat het een snellere inperking van uitbraken toe.

Geavanceerde technologie

Sequencing van het volledige genoom kan het belangrijkste analyse-instrument worden van nationale referentiecentra (NRC’s) en nationale referentielabo’s (NRL) en omvat een vernieuwing van laboratoriumwerkmethoden:

  • Workflows in labo’s moeten worden aangepast
  • Medewerkers moeten zich specialiseren in het gebruik van NGS

De dienst ‘Transversal activities in Applied Genomics’ (TAG) van Sciensano beheerst vanaf nu deze innovatieve technieken. De TAG-dienst heeft de accreditatie met ISO17025 gekregen, na evaluatie door BELAC, de Belgische accreditatie-instelling, zowel in termen van laboratoriumsequencing als bioinformatische analyse van de kwaliteit van de gegenereerde gegevens. De controlelaboratoria van Sciensano kunnen zo routine-analyses onder accreditatie uitvoeren met behulp van NGS.

Sciensano wordt, dankzij deze accreditatie van BELAC, een toonaangevende (inter)nationale speler in Next Generation Sequencing, wat tegelijkertijd nieuwe onderzoeksperspectieven opent.

 
contactpersoon: 

QR code

QR code for this page URL