Sciensano waarschuwt voor impact van gewijzigde teststrategie op besmettingscijfers

Gepubliceerd op: 
donderdag, 29 oktober 2020
Last updated on 30-10-2020 by Lydie Denis

Sciensano heeft samen met UHasselt, een schatting gemaakt van het aantal besmettingen dat door het  gewijzigd testbeleid niet meer opgespoord wordt. Op die manier wil het instituut een correcter beeld geven van de snelheid waarmee de epidemie om zich heen grijpt.

Sinds 21/10 test ons land tijdelijk geen asymptomatische hoog-risicocontacten meer van personen die positief zijn voor het coronavirus, en ook geen reizigers die terugkeren uit een rode zone. Die beslissing kwam er omdat de maximale testcapaciteit van de laboratoria bereikt was. Daardoor ontbreken sindsdien een aantal nieuwe infecties, die voordien wel opgespoord werden, in de statistieken.

Sciensano vergelijkt telkens de cijfers van de voorbije 7 dagen met die van de week voordien om een idee te geven van de snelheid waarmee de epidemie woedt. Op dit moment zijn de cijfers van beide perioden gebaseerd op twee verschillende teststrategieën. Daardoor lijkt het alsof de snelheid van de epidemie wat begint te vertragen. Dat is echter niet het geval.

Daarom hebben we op basis van statistische modellen het aantal besmettingen berekend dat niet meer opgespoord wordt door de nieuwe teststrategie. Op die manier kunnen we een betrouwbaar beeld geven van de reële snelheid waarmee de epidemie om zich heen grijpt.

U vindt deze cijfers in het epidemiologisch rapport van 30 oktober. 

QR code

QR code for this page URL