Wekelijkse griepupdate | Griepepidemie blijft voorlopig uit

Gepubliceerd op: 
woensdag, 11 december 2019
Last updated on 7-9-2022 by Cassandre Dugailliez

Tussen 2 en 8 december 2019 hebben 40 personen per 100.000 inwoners hun huisarts geraadpleegd voor griepklachten (koorts, hoest, spierpijn, vermoeidheid, enz.). Dit komt overeen met een griepactiviteit die nog onder de epidemische drempel ligt in België.

Epidemie is nog niet in zicht

Tussen 2 en 8 december 2019 hebben 40 personen per 100.000 inwoners hun huisarts geraadpleegd voor griepklachten (koorts, hoest, spierpijn, vermoeidheid, enz.). In België is er pas officieel sprake van een epidemie als:

  • de epidemische drempel (153 raadplegingen per 100.000 inwoners) gedurende ten minste 2 opeenvolgende weken overschreden wordt, én
  • ten minste 20% van de respiratoire stalen na analyse door Sciensano positief blijken te zijn voor een griepvirus.

Wekelijkse griepcurve

Met 40 raadplegingen voor griepklachten per 100.000 inwoners en 1 positief staal voor Influenza B, voldoet ons land voorlopig dus nog niet aan de criteria van een griepepidemie.

Het aantal huisartsconsultaties voor andere acute respiratoire infecties stijgt verder bij kinderen van 5-14 jaar en bij volwassenen jonger dan 65 jaar. Het aantal positieve labotests voor RSV nam tot week 47 sterk toe bij kinderen jonger dan 5 jaar. Voorlopig blijft het totaal aantal bevestigde diagnoses lager dan de vorige jaren. 

Meer details op de website Influenza van Sciensano

Laat u vaccineren tegen de griep!

Maakt u deel uit van een risicogroep en bent u nog niet gevaccineerd? Ga dan langs bij uw huisarts om u te laten vaccineren (zie ook het advies van de Hoge Gezondheidsraad). De griepepidemie begint doorgaans tussen eind december en begin februari en duurt gemiddeld 6 tot 12 weken. Voor en na de epidemie is het virus in beperkte mate in omloop.

Risicogroepen die zich best laten vaccineren zijn o.a.:

  • 65-plussers, maar bij uitbreiding ook 50-plussers
  • zwangere vrouwen ongeacht de fase van de zwangerschap
  • personen met een chronische ziekte
  • verzorgend personeel
  • alle personen opgenomen in een (zorg)instelling.

Griep voorkomen of genezen?

Contacteer onze collega’s voor meer informatie over hoe u griep kan voorkomen:

Griep wordt veroorzaakt door een virusinfectie, antibiotica hebben in dit geval geen nut! Meer info over het correct gebruik van antibiotica

Lees hier de nieuwe richtlijnen voor de aanpak van respiratoire infecties in de ambulante zord van BAPCOC 

Volgende update?

U kan iedere woensdag vanaf 14u30 de wekelijkse griepupdates op de website van Sciensano verwachten. Schrijf u in om onze persberichten per e-mail te ontvangen, zo krijgt u het als eerste te horen als de griepepidemie van start gaat.

Gezondheidsonderwerpen: 
contactpersoon: 

QR code

QR code for this page URL