CBD-RISK - Karakterisering en risicobeoordeling van CBD-producten op de Belgische markt

Last updated on 14-12-2022 by Pierre Daubresse
Projectduur:
januari 1, 2019
-
september 30, 2025

In het kort

Het behouden van een gezonde levensstijl zit in de lift. Mensen gaan hiervoor op zoek naar producten die de gezondheid kunnen verbeteren en grijpen vaak naar natuurlijke producten die niet altijd zo veilig zijn als wordt aangenomen. Zo winnen producten op basis van de Cannabis Sativa -plant, zoals CBD of cannabidiol, aan populariteit, waardoor de consumptie ervan stijgt. Hun samenstelling en dus ook hun risico’s zijn niet geheel bekend, dus er moeten nieuwe methoden worden ingevoerd om hun cannabinoïdengehalte te analyseren en te zoeken naar andere componenten en/of contaminanten die in deze producten aanwezig zijn.

Projectbeschrijving

Producten die beweren dat ze alleen cannabidiol (CBD) als actieve samenstelling bevatten, zonder delta 9-Tetrahydrocannabinol (Δ9-THC), krijgen een groot aantal gezondheidsclaims. Momenteel worden deze producten op basis van Cannabis Sativa alleen gescreend op hun dosering van Δ9-THC en CBD. Volgens de drugs- en consumptiewetgeving mogen ze een gehalte aan Δ9-THC bevatten van < 0,2%. 

Om het risico van deze producten te beoordelen, zijn uitgebreidere methoden nodig. Deze methoden zouden de belangrijkste cannabinoïden binnen verschillende matrices moeten kunnen analyseren. Er is ook nood aan methoden voor de screening van de aanwezigheid van andere componenten of contaminanten.

Het project heeft als doel om analysemethoden te ontwikkelen en te implementeren voor de karakterisering van commerciële producten op basis van CBD. De nadruk ligt op de standaardisatie van de stappen voor staalvoorbereiding en de validatie van de analyse volgens de ISO17025-richtlijnen. Daarnaast is het doel van dit project om een algemeen beeld te krijgen van de samenstelling van de producten, namelijk de samenstelling aan cannabinoïden, illegale stoffen, organische contaminanten, matrixcomponenten, enz.

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Partners

Celine Duchateau
Kris De Braekeleer
Caroline Stevigny

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL