Eetstoornissen

Last updated on 12-9-2025 by Sarah Bel

Waarom bestuderen we eetstoornissen?

  • Een eetstoornis is een psychische aandoening waarbij mensen afwijkend gedrag vertonen op vlak van eten of gewichtscontrole.
  • De meest voorkomende eetstoornissen zijn:
    • anorexia nervosa (vaak anorexia genoemd): een laag lichaamsgewicht proberen te behouden, of het voortdurend proberen verliezen van gewicht door drastische dieetbeperkingen, intensieve lichaamsbeweging of andere strategieën (braken, gebruik van laxeermiddelen);
    • boulimia nervosa (vaak boulemie genoemd): de controle verliezen over hoeveel je eet, en dan drastische maatregelen nemen om niet aan te komen (braken, gebruik van laxeermiddelen, vasten, intensieve lichaamsbeweging);
    • andere eetstoornissen: stoornissen die dicht bij anorexia nervosa en boulimia staan, maar niet volledig aan de diagnostische criteria voldoen.
  • Mensen met eetstoornissen lopen een hoger risico op medische aandoeningen en complicaties, suïcide en sterfte.
  • Mensen met eetstoornissen hebben vaak ook andere psychische stoornissen (zoals depressie of angst) of problemen met middelengebruik.
  • Naast gediagnosticeerde eetstoornissen is het belangrijk symptomen van verstoord eetgedrag op te merken, omdat deze kunnen uitgroeien tot eetstoornissen.
  • Onder verstoord eetgedrag vallen gedragingen zoals eetbuien, afvallen, overmatig sporten, zelf overgeven en het gebruik van diuretica of laxeermiddelen, maar niet ernstig genoeg om klinisch als eetstoornis gediagnosticeerd te worden.

Hoe onderzoeken we dit?

  • We vroegen deelnemers van 10 tot 64 jaar om een gestandaardiseerde vragenlijst in te vullen die bekend staat als de Sick, Control, One, Fat, Food  (SCOFF)- vragenlijst. Deze vragenlijst identificeert personen met een vermoeden van een eetstoornis, d.w.z. verstoord eetgedrag. De SCOFF-vragenlijst is een zelfgerapporteerde vragenlijst die bestaat uit 5 “ja/nee” vragen rond de belangrijkste kenmerken van zowel anorexia nervosa als boulimia nervosa.
  • Deelnemers met twee of meer positieve antwoorden werden geïdentificeerd als personen met verstoord eetgedrag.

BELANGRIJKSTE RESULTATEN

In België vertoont 13% van de bevolking verstoord eetgedrag 
Adolescente meisjes vertonen vaker (18%) verstoord eetgedrag in vergelijking met jongens (7%)
Van de personen met het laagste opleidingsniveau vertoont 16% verstoord eetgedrag, in vergelijking met 10% van de personen met het hoogste opleidingsniveau
Verstoord eetgedrag komt meer voor in Brussel (18%) dan in Vlaanderen (12%)

Verstoord eetgedrag volgens geslacht en leeftijd gebaseerd op de SCOFF screeningstool

Percentage van de Belgische bevolking van 10 tot 64 jaar met verstoord eetgedrag, volgens leeftijd en geslacht, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • In België wordt verstoord eetgedrag waargenomen bij 13% van de personen tussen 10 en 64 jaar.
  • Het percentage van personen met verstoord eetgedrag ligt hoger bij vrouwen (15%) dan bij mannen (11%).  Dit verschil is het grootst bij adolescenten: 18% van de meisjes vertoont verstoord eetgedrag, tegenover 7% van de jongens.
  • Anders dan bij vrouwen komt verstoord eetgedrag vaker voor bij jongvolwassen mannen van 18 tot 39 jaar (14%) dan bij adolescente mannen (7%).

Verstoord eetgedrag volgens opleidingsniveau gebaseerd op de SCOFF screeningstool

Percentage van de Belgische bevolking van 10 tot 64 jaar met verstoord eetgedrag, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door rekening te houden met het hoogst behaalde diploma door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of (ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
  • Het percentage van personen met verstoord eetgedrag neemt af naarmate het opleidingsniveau stijgt. Dit percentage is hoger onder degenen met het laagste opleidingsniveau (16%), in vergelijking met degenen met het hoogste opleidingsniveau (10%).

Verstoord eetgedrag volgens regio gebaseerd op de SCOFF screeningstool                           

Percentage van de Belgische bevolking van 10 tot 64 jaar met verstoord eetgedrag, volgens regio, België: 2022-2023

  • Gecorrigeerd = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status, en gecorrigeerd volgens leeftijd en geslacht op basis van een lineair regressiemodel (met de Belgische bevolking van 2022-2023 als referentie).
  • Het percentage van personen met verstoord eetgedrag is hoger in Brussel (18%) dan in Vlaanderen (12%).
  • In Wallonië vertoont 15% van de personen verstoord eetgedrag. 

Gelieve naar deze pagina te verwijzen als: Sciensano: Gewichtstoestand en eetstoornissen: Eetstoornissen, Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2024, Brussel, België, https://www.sciensano.be/nl/resultaten-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/gewichtstoestand-en-eetstoornissen/eetstoornissen

QR code

QR code for this page URL