Anaplasmose

Anaplasmose, vroeger humane granulocytaire ehrlichiose genoemd, is een infectie veroorzaakt door de bacterie Anaplasma phagocytophilum, die op mensen wordt overgedragen door een tekenbeet. Door de aspecifieke symptomatologie wordt het belang van de ziekte waarschijnlijk onderschat.

Wat is anaplasmose?

Humane granulocytische anaplasmose (Human Granulocytic Anaplasmosis, HGA), vroeger humane granulocytaire ehrlichiose genoemd, is een infectie veroorzaakt door de bacterie Anaplasma phagocytophilum.

De bacterie wordt overgedragen op de mens door beten van teken van het type Ixodes, die ook de vector is voor  Lyme borreliose.

In 2017 was 1,8% van de teken die werden geanalyseerd in het kader van het project TekenNet (bijna 1600 teken die in heel België werden verzameld), besmet met de bacterie.  

Het belangrijkste reservoir zijn knaagdieren, runderen en herten.

Anaplasmose is een opkomende ziekte bij de mens, die in 1995 voor het eerst werd gediagnosticeerd in België. Door een aspecifieke symptomatologie bij het begin van de ziekte worden diagnostische tests meestal laat voorgeschreven. Bevestigde acute infecties zijn dus zeldzaam. 

Symptomen

Asymptomatische infecties komen vaak voor. Wanneer de ziekte zich ontwikkelt, wordt ze gekenmerkt door griepachtige klachten (koorts, spierpijn, hoofdpijn, buikklachten), die optreden na een incubatieperiode van 1 tot 3 weken.

Als de ziekte niet goed wordt behandeld, kunnen ernstige complicaties optreden in de vorm van acute ademnood, bloedingen, nierfalen of neurologische problemen. De ziekte gaat gepaard met hematologische storingen (neutropenie, anemie en trombocytopenie).  

Sciensano is verantwoordelijk voor de epidemiologische surveillance van anaplasmose bij de mens in België, en van de blootstelling van de bevolking aan tekenbeten (via het project TekenNet).

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Projects

Er zijn momenteel geen projecten gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema

In de media

Er zijn momenteel geen media gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp