Resultaten van de Nationale Voedselconsumptiepeiling 2022-2023

Last updated on 31-7-2025 by Laïla Boulbayem

Voeding, lichaamsbeweging en sedentair gedrag bij de Belgische bevolking

De Nationale Voedselconsumptiepeiling brengt de eetgewoonten van de Belgische bevolking in kaart en vormt zo een leidraad voor het voedingsbeleid en de voedingsrichtlijnen van de overheid. Lichaamsbeweging en het sedentair gedrag van de Belgische bevolking worden ook gemeten.

Regelmatig onderzoek is essentieel vanwege veranderende gewoonten. Het eerste onderzoek in 2004 onderzocht de gewoonten van personen tussen 15 en 64 jaar. In 2014-2015 werden gegevens verzameld van 3.200 personen tussen 3 en 64 jaar. Het meest recente onderzoek in 2022-2023 omvat bijna 3.000 deelnemers van 3 jaar en ouder, plus een extra 1.000 deelnemers uit Brussel en 160 deelnemers in de Duitstalige gemeenschap.

 

Voedselconsumptie
  • Wat eten en drinken de inwoners van België?
Naar resultaten
Voedingsaanbevelingen
  • Naleving van voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad: Hoe gezond eten de inwoners van België?
Naar resultaten

Samenvattend rapport

Nutriënten
  • Macronutriënten
  • Micronutriënten 
Naar resultaten
Voedselconsumptiepeiling, supplementen, voeding
Supplementen
  • Supplementengebruik in België
Naar resultaten
Lichaamsbeweging en sedentair gedrag
Lichaamsbeweging en sedentair gedrag
  • Kinderen van 3 tot 9 jaar
  • Adolescenten van 10 tot 17 jaar
  • Volwassenen van 18 tot 64 jaar
  • Volwassenen van 65 en ouder
Naar resultaten

Samenvattend rapport

Gewichtstoesdtand en eetstoornissen
Gewichtstoestand en eetstoornissen
  • Antropometrie
  • Gewichtscontrole
  • Eetstoornissen
  • Risico op ondervoeding bij ouderen
Naar resultaten

Samenvattend rapport

food habits involvement in meal prep
Voedingsgewoonten
  • Ontbijtfrequentie
  • Betrokkenheid bij de maaltijdbereiding
  • TV kijken tijdens het avondeten
  • Consumptie van buitenhuis bereide voeding
Naar resultaten
Determinanten van voedselkeuze
  • Acties verwacht van de overheid
  • Voedselvaardigheid
  • Voedselzekerheid
  • Factoren die voedselkeuzes beïnvloeden(marketing, apps, voedingslabels)
Naar resultaten
Voedselveiligheid
  • Inzichten in voedselveiligheidspraktijken in België, waaronder hygiënische gewoonten, bewaring van voeding, bereidingswijzen en de interpretatie van houdbaarheidsdata op etiketten (De resultaten zullen binnenkort beschikbaar zijn).
Interactief dashboard
  • Resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 2022-2023 en 2014-2015 over voeding, inname van voedingsstoffen, lichaamsbeweging en gerelateerde gezondheidsthema’s in België per thema en bevolkingsgroep
EatMoveStats
Meer informatie over de Voedselconsumptiepeiling
  • Methode en sample
  • Vragenlijsten
  • Databanken
  • Analyses en interactief dashboard
  • Methodologische rapporten
Meer informatie

 

Hebt u nog vragen over de voedselconsumptiepeiling? Neem contact op met het VCP team

 

QR code

QR code for this page URL