Allergiewaakzaamheid: het berkenstuifmeelseizoen is gestart

Gepubliceerd op: 
vrijdag, 6 april 2018
Last updated on 6-4-2018 by Sébastien Daems

De allereerste berkenstuifmeelkorrels werden sinds een paar dagen gemeten in de lucht te Brussel. Sciensano geeft dan ook het startschot van de risicoperiode voor personen die allergisch zijn voor berkenstuifmeel.

Een relatief laat seizoen
Het berkenstuifmeelseizoen, evenals het stuifmeelseizoen van andere bomen, werd vertraagd door het koude en natte weer van de afgelopen weken. Alhoewel de bloeiwijzen zichtbaar waren aan deze bomen, waren de weersomstandigheden niet gunstig voor de verspreiding van het stuifmeel ervan.

«Sinds dinsdag 3 april hebben we een constante toename in de dagelijkse concentraties waargenomen, met achtereenvolgens 2, 9 en 19 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht te Brussel. De weersverbetering, temperaturen van 20°C en meer tijdens het weekend, zou een aanzienlijke toename van deze concentraties kunnen veroorzaken. Daardoor zou het risico op allergieën bij gesensibiliseerde personen eveneens toenemen.» zegt Florence De Bock van het nationaal stuifmeelsurveillancenetwerk bij Sciensano.

Wanneer de concentratie aan berkenpollen de drempel van 80 korrels per kubieke meter lucht bereikt of overschrijdt, vertoont de overgrote meerderheid van de gesensibiliseerde personen de volgende klinische symptomen:

  • Prikkeling of kriebeling, jeuk, rode en/of tranende ogen
  • Niesbuien, verstopte neus, verlies van reuk- en smaakzin, verstopte sinussen, loopneus en, in sommige gevallen, jeuk in de mond- en keelholte

De evolutie van de stuifmeelconcentraties in de lucht zal in de komende dagen grotendeels bepaald worden door de weersomstandigheden. Vanaf maandag 9 april zouden de voorspelde regenbuien het risiconiveau doen afnemen doordat het stuifmeel neerslaat op de grond.

De berk, de meest allergene boom in België
Samen met de els en de hazelaar zou de berk de oorzaak zijn van allergieën bij één op tien Belgen. Deze boom produceert jaarlijks het meeste stuifmeel in de lucht. Sommige personen die gesensibiliseerd zijn voor berkenpollen kunnen ook symptomen van allergieën vertonen indien grote hoeveelheden stuifmeel van els en/of hazelaar in omloop zijn, zoals het geval was tussen midden januari en midden maart. Voor deze personen zijn de ongemakken die de allergieën met zich meebrengen dus al langer begonnen.

Een verblijf aan de kust is aangeraden voor personen met een berkenpollenallergie omdat de lucht er over het algemeen minder berkenpollen bevat. Er is echter waakzaamheid geraden omdat een berkenpollenallergie vaak gepaard kan gaan met een voedselallergie voor bepaalde fruitsoorten zoals appels, kersen, amandelen, hazelnoten, kiwi’s enz.

Hoe kunnen niesbuien en andere ongemakken worden beperkt?

  • Volg de aanbevelingen en behandelingen die uw arts u voorschrijft
  • Vermijd inspanningen en activiteiten in de buitenlucht (sport, lichamelijke inspanningen)
  • Draag een bril om contact tussen de ogen en het allergeen te voorkomen
  • Neem een douche en was uw haren voor u gaat slapen om het allergeen zo goed mogelijk te verwijderen
  • Gebruik papieren zakdoeken en gooi ze na gebruik systematisch weg
  • Laat uw was liever niet buiten drogen
  • Houd vensters dicht als u in de auto zit
  • Raadpleeg regelmatig de website www.airallergy.be, de app AirAllergy (Android en iOS) en Twitter @AirAllergy om op de hoogte te blijven van de evolutie van het pollenseizoen in België

De behandelingen
Innemen van geneesmiddelen:
Het innemen van geneesmiddelen (antihistaminica, corticosteroïden) vermindert de hooikoortssymptomen. Deze producten worden voorgeschreven door een arts. In samenspraak met uw arts kunnen ze zelfs preventief ingenomen worden.

Desensibilisatie:
Deze behandeling is gebaseerd op de injectie van toenemende dosissen van het allergeen, zodat de patiënt op termijn minder heftig reageert op het allergeen. De behandeling is lang en moet uitgevoerd worden door een dokter.

Airallergy, het enige officiële netwerk voor de surveillance van pollen in België
Het Belgisch netwerk voor de surveillance van pollen en schimmelsporen wordt gecoördineerd door het team Mycologie en Aerobiologie van Sciensano. Het netwerk biedt elke dag opnieuw betrouwbare informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht en helpt zo gezondheidswerkers een diagnose te stellen. Allergische personen kunnen hier ook informatie vinden over de hoogrisicoperiodes en -gebieden. Meer informatie op de website www.airallergy.be, Twitter @AirAllergy, en de app Airallergy (Android en iOS).

Contact:
Florence De Bock: 02/642.55.17

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL