Griepbulletin 29/01/2020 | Epidemische drempel overschreden

Gepubliceerd op: 
woensdag, 29 januari 2020
Last updated on 29-1-2020 by Lydie Denis

De epidemische drempel werd in de week van 20 tot 26 januari voor het eerst overschreden. Het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano kan de start van de griepepidemie echter pas officieel inluiden als deze drempel 2 weken na elkaar overschreden wordt.

De meest recente gegevens van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano laten zien dat de griepactiviteit voor het eerst boven de epidemische drempel ligt. Tussen 20 en 26 januari 2020 hebben ongeveer 245 personen per 100.000 inwoners hun huisarts geraadpleegd voor een griepaal beeld (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, enz.). Daarmee wordt de epidemische drempel van 153 raadplegingen per 100 000 inwoners voor de eerste keer dit seizoen overschreden. We kunnen pas officieel van een epidemie spreken als de drempel 2 opeenvolgende weken overschreden wordt.
Bovendien bleek in dezelfde periode 72% van de luchtwegstalen, die verzameld werden door het netwerk van huisartsenpeilpraktijken en getest werden door het Nationaal Referentie Centrum influenza, positief voor het griepvirus.
Net als in de andere Europese landen zijn de virussen A(H1N1) en A(H3N2) in omloop.

Wekelijkse griepcurve

Drempel bereikt, maar nog geen officiële epidemie


De epidemische drempel werd dus voor een eerste keer overschreden. In België is er pas officieel sprake van een epidemie als:

  • de epidemische drempel (153 raadplegingen per 100.000 inwoners) gedurende ten minste 2 opeenvolgende weken overschreden wordt, én
  • ten minste 20% van de respiratoire stalen na analyse door Sciensano positief blijken te zijn voor een griepvirus.

Verwacht wordt dat het aantal raadplegingen de volgende weken nog zal stijgen, maar het is moeilijk te voorspellen hoe intens deze epidemie zal zijn.

Elke winter heerst er in ons land een epidemie van griep die ongeveer 3 tot 10% van de bevolking treft en gemiddeld een 8-tal weken duurt. 

De overdracht van griep inperken


Iedereen kan de overdracht van griep helpen inperken. Hieronder vindt u enkele basisadviezen:

  • raadpleeg zo snel mogelijk uw huisarts als u griepsymptomen heeft en volg zijn/haar aanbevelingen
  • blijf thuis en vermijd zoveel mogelijk overbodig contact om de verspreiding van de ziekte te voorkomen
  • was uw handen goed en frequent met water en zeep of gebruik een ontsmettende handgel
  • hoest altijd in een papieren zakdoek en werp hem na gebruik meteen weg; hoest tegen uw arm – niet in uw handen – als u geen zakdoek heeft. 

Griep wordt veroorzaakt door een virusinfectie. Antibiotica hebben in dit geval geen nut! Lees meer over het correct gebruik van antibiotica.


De beschikbaarheid van het vaccin is op dit moment niet meer gegarandeerd, aangezien de vaccinatieperiode typisch verloopt van half oktober tot half december. Mensen met een verhoogd risico die zich alsnog laattijdig willen laten vaccineren, raadplegen best hun huisarts. De volgende personen behoren tot een risicogroep:

  • 65-plussers, maar bij uitbreiding ook 50-plussers
  • zwangere vrouwen ongeacht de fase van de zwangerschap
  • personen met een chronische ziekte
  • verzorgend personeel
  • alle personen opgenomen in een (zorg)instelling.

Sciensano volgt het aantal griepinfecties in België op aan de hand van gegevens van peilnetwerken van huisartsen, ziekenhuizen en laboratoria. Het wekelijks griepbulletin kan telkens vanaf woensdagnamiddag geraadpleegd worden op de website Influenza van Sciensano
 

Gezondheidsonderwerpen: 
contactpersoon: 

QR code

QR code for this page URL