Grote COVID-19 studie onderzoekt risico op luchtweginfecties in woonzorgcentra

Gepubliceerd op: 
woensdag, 23 september 2020
Last updated on 23-9-2020 by Hanne Reyners

Sciensano en Mensura EDPB slaan opnieuw de handen in elkaar om meer inzicht te verwerven in de mogelijke opbouw van immuniteit tegen het SARS-CoV-2 virus. In het kader hiervan start binnenkort de PICOV-studie in meer dan 20 Belgische woonzorgcentra. 


De PICOV-studie zal 2 groepen van 1000 personeelsleden en bewoners van woonzorgcentra opvolgen tijdens de winter van 2020-2021. De mensen in de ene groep hebben reeds een besmetting van het coronavirus  doorgemaakt, die in de andere groep niet. Het doel van de studie is te achterhalen of er een verschil is tussen deze twee groepen in het aantal dat griep- of acute luchtweginfecties krijgt. Daarnaast onderzoekt deze studie:

  • of de groep die reeds besmet was met het coronavirus eventueel beschermd is tegen een nieuwe coronabesmetting 
  • of personen die reeds besmet waren met het coronavirus al dan niet ernstiger ziek worden bij een nieuwe COVID-19, griep- of luchtweginfectie
  • de antistoffen die worden opgebouwd na griepvaccinatie.

Deze studie krijgt de steun van Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent, het Belgisch kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) en werkt samen met de labo’s van de ULB en het Instituut voor Tropische Geneeskunde. 

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL