Het berkenpollenseizoen start officieel

Gepubliceerd op: 
donderdag, 21 maart 2024
Last updated on 21-3-2024 by Cassandre Dugailliez

Na het einde van het elzen- en hazelaarpollenseizoen is het berkenpollenseizoen officieel begonnen volgens AirAllergy, het nationaal aerobiologisch meetnet van Sciensano. Mensen die gevoelig zijn voor berkenstuifmeel lopen het risico om allergische symptomen te ontwikkelen. Sciensano nodigt mensen met een pollenallergie uit om deel te nemen aan een enquête die beschikbaar is op de website van AirAllergy.

Lang en intens pollenseizoen door de berkenfamilie

Berken stoten grote hoeveelheden stuifmeel uit dat zeer allergeen is en behoren daarom ook tot de meest allergieverwekkende bomen in België. Minstens 1 op 10 Belgen zou worden getroffen door een allergie voor dit soort stuifmeel. Daarnaast veroorzaakt de gelijkenis van de allergenen van bomen uit de berkenfamilie (Betulaceae) waaronder de hazelaar, els en berk, een verergering en verlenging van de situatie voor allergiepatiënten. Deze gelijkenis zorgt voor allergische kruisreacties waardoor allergische mensen symptomen kunnen vertonen tijdens opeenvolgende golven van bloei van deze bomen.

Het berkenseizoen is relatief vroeg dit jaar. Afgelopen dinsdag werden 104 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht in Brussel gemeten. „We verwachten dat de dagelijkse concentraties de komende dagen verder zullen oplopen, zeker in het geval van optimale weersomstandigheden. Wanneer de kritische drempel van 80 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht wordt overschreden, zullen de meeste allergiepatiënten symptomen ontwikkelen”, meldt Astha Tiwari, wetenschappelijk medewerker van de dienst Mycologie en Aerobiologie van Sciensano.

Opvallend fenomeen door de klimaatverandering

Het opwarmende klimaat beïnvloedt de voortplantingscyclus van bomen en resulteert in een vroeger pollenseizoen. Het seizoen eindigt echter niet eerder, waardoor de duur van de blootstelling aan stuifmeel in de lucht toeneemt. De stuifmeelproductie van de bomen van de berkenfamilie is in de laatste decennia steeds aan het stijgen. Het vervroegen en het stijgen van de stuifmeelproductie zorgt voor een langer en intenser pollenseizoen.

Sciensano lanceert een enquête voor allergiepatiënten

Onderzoekers van Sciensano zijn in België een onderzoek gestart naar de impact van stikstof op personen met een pollenallergie. De prevalentie van pollenallergieën onder de bevolking neemt toe als gevolg van verschillende milieuveranderingen, zoals luchtvervuiling, opwarming van de aarde en leefstijlfactoren.

Ben je allergisch voor pollen? Doe mee aan het onderzoek! (maximaal 20 minuten, de vragenlijst is ook beschikbaar in het Nederlands en Engels). Om het onderzoek vlot te laten verlopen, moeten deelnemers:

 • minstens 18 jaar oud zijn
 • in België wonen
 • een pollenallergie hebben (al dan niet medisch bevestigd)
 • symptomen van een pollenallergie hebben op de dag dat je de vragenlijst invult

Ik vul de enquête in

Wanneer weet je of je last hebt van een allergie?

Pollenallergie is een chronische seizoensziekte waarvan rhinitis de meest voorkomende vorm is en astma de ernstigste. De klinische symptomen van een stuifmeelallergie zijn: prikkende, jeukende, tranende en rode ogen, niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, lopende neus, ademhalingsproblemen, verlies van smaak- en reukzin, jeuk achterin de mond of in de keel.

De symptomen worden gemakkelijk verward met die van andere ziekten, zoals een verkoudheid, een griep of COVID-19. Maar:

 • Er is geen incubatietijd voor allergieën. Ze verschijnen van zodra het lichaam wordt blootgesteld aan bepaalde hoeveelheden allergenen.
 • Een allergie veroorzaakt geen koorts of spierpijn. Je kunt wel last hebben van een loopneus, hoest, ademhalingsproblemen en vermoeidheid.
 • Allergiesymptomen komen voor wanneer je wordt blootgesteld aan allergenen, wat in sommige pollenseizoenen vele weken kan duren. Het hooikoortsseizoen duurt gemiddeld 3 tot 4 maanden. In geval van griep of een verkoudheid zijn de symptomen van kortere duur.

Neem in geval van twijfel direct contact op met je arts of allergoloog.

Wat doen in geval van symptomen en hoe de ongemakken beperken?

In deze periode moeten allergische patiënten hun basisbehandeling volgen zoals aanbevolen door hun allergoloog. Astmapatiënten mogen hun behandeling zeker niet onderbreken om het risico op luchtweginfecties niet te verhogen.

Verder raden we het volgende aan:

 • Volg de richtlijnen en de aanbevolen behandeling van uw arts
 • Draag een mondmasker om de blootstelling via de luchtwegen te beperken
 • Reinig uw neus met fysiologisch water
 • Draag een (zonne-)bril om contactreacties te vermijden
 • Neem een douche en was uw haren regelmatig
 • Vermijd fysieke inspanning, vooral tijdens de droogste periodes.
 • Gebruik papieren zakdoeken en werp deze systematisch weg na elk gebruik
 • Droog de was niet buiten
 • Houd de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen
 • Vermijd het toevoegen van irriterende of allergene factoren aan uw omgeving (tabak, huisgeuren, kaarsen, wierook, schoonmaakmiddelen of doe-het-zelfproducten, enz.)
 • Raadpleeg regelmatig de website www.airallergy.be, de mobiele applicatie AirAllergy (Android en iOS) en het Twitter account @AirAllergy om op de hoogte te blijven van de evolutie van het hooikoortsseizoen in België

AirAllergy, het enige officiële surveillancenetwerk voor stuifmeel in België

Het Belgische meetnet van pollen en schimmelsporen wordt gecoördineerd door de dienst Mycologie en Aerobiologie van Sciensano. Door het dagelijks verstrekken van betrouwbare informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht ondersteunt dit netwerk artsen, specialisten en de bevolking om allergieën te behandelen door het aangeven van de risicoperiodes.

 

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL