Mycologie en aerobiologie

Diensthoofd: 

Schadelijke gevolgen van zwammen, schimmelsporen en pollen beperken

Wij bestuderen biomedisch relevante schimmels en gisten, zoals pathogene stammen voor mensen en dieren of stammen in onze omgeving die allergieën veroorzaken of toxines produceren. Wij ontwikkelen snelle en doeltreffende methoden om deze schadelijke schimmels op te sporen en zo de diagnose en surveillance van de ziekten die eraan verbonden zijn te verbeteren.  

Meer weten?

Wij onderhouden en ontwikkelen een collectie schimmels en gisten die van biomedisch belang zijn. Deze collectie kreeg de naam BCCM/IHEM en maakt deel uit van het BCCM-consortium, het Belgisch consortium van micro-organismecollecties. Wij zijn een internationale referentie, onder andere voor de identificatie van schimmelstammen en de ontwikkeling van diagnosemethoden. We nemen deel aan de internationale ‘Neqas ringtest’, zowel voor de identificatie van filamenteuze schimmels en gisten, als voor de bepaling van het gevoeligheidsprofiel van deze organismen aan antifungica.

Wij baseren ons op wetenschappelijk onderzoek om een beter inzicht te verwerven in de resistentiemechanismen van bepaalde schimmels tegen schimmelwerende geneesmiddelen. Bij een epidemie van tinea van de hoofdhuid1 in een groep kinderen, wordt onze expertise ingeschakeld om de infectiebron op te sporen en de epidemie zo snel mogelijk een halt toe te roepen.

In het kader van ons aerobiologieprogramma beschikken wij over een nationaal netwerk van vijf stations die pollen en schimmelsporen opvangen. Wij meten dagelijks hoeveel pollen2 en allergieverwekkende schimmelsporen aanwezig zijn in de buitenlucht. Wij publiceren deze informatie op onze website www.airallergy.be zodat artsen en allergiepatiënten de gepaste maatregelen kunnen treffen om allergische reacties te voorkomen of te behandelen.

1Tinea van de hoofdhuid is een schimmelinfectie, ook tinea capitis genoemd 

2Enkel tussen 01/01 en 30/09

Voor u geselecteerde info

Microbiologische analyse aanvragen

Wij hebben een ruime ervaring met microbiologische milieuanalyses en mycologische analyses.

Vraag een microbiologische analyse aan

Andere websites voor u geselecteerd

Lid van

We zijn lid van de BVMDM (Belgische Vereniging voor Menselijke en Dierlijke Mycologie), van de SFM (Société Française de Mycologie) alsook van de ISHAM (International Society for Human and Animal Mycology). De BCCM/IHEM collectie maakt deel uit van ECCO (European Culture Collection Organisation) en van WFCC (World Federation of Culture Collections). Ons aerobiologisch netwerk maakt tevens deel uit van de EAN (European Aerobiological Network), de EAS (European Aerobiology Society), de IAA (International Association on Aerobiology) en de EAACI (European Academy of Allergy and Clinical Immunology).

QR code

QR code for this page URL