MYCX-IT - Naar een karakterisering en (kwantitatieve) genotoxiciteitsbeoordeling van mycotoxinemengsels in voedsel

Last updated on 14-12-2022 by Pierre Daubresse
Projectduur:
september 15, 2021
-
september 14, 2025

In het kort

Een gezonde voeding is een basisbehoefte voor een lang en gezond leven. Bijgevolg wordt de toegang tot veilig en voedzaam voedsel beschouwd als een fundamenteel mensenrecht. MYCX-IT draagt bij tot de voedselveiligheid door nieuwe inzichten te verschaffen in de gecombineerde effecten van gelijktijdig voorkomende mycotoxinen (door schimmels geproduceerde toxinen) op de menselijke gezondheid. De verkregen inzichten dragen ook bij aan onze kennis van effecten van voedselcontaminanten combinaties in het algemeen en kunnen als zodanig helpen om de menselijke gezondheid beter te beschermen.

Projectbeschrijving

Genetische schade door blootstelling aan mycotoxinen 
Het MYCX-IT-project heeft als doel de genetische schade te beoordelen die veroorzaakt wordt door blootstelling aan relevante mengsels van gelijktijdig voorkomende mycotoxinen. Verschillende mycotoxinen die in levensmiddelen en diervoeders worden aangetroffen, zijn of worden ervan verdacht genotoxische verbindingen te zijn, en vormen een belangrijke bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Tot op heden was de risicobeoordeling vooral gericht op afzonderlijke mycotoxinen en weten we weinig over hun gecombineerde (genotoxische) effecten. 

Mycotoxinemengsels
In levensmiddelen en diervoeders kan meer dan 1 mycotoxine voorkomen, bv.:

  • meerdere mycotoxigene schimmels kunnen eenzelfde levensmiddel of voedermiddel koloniseren 
  • de meeste schimmelsoorten kunnen verschillende mycotoxinen tegelijk produceren 

Gezien deze feiten moeten de gecombineerde effecten van gelijktijdig voorkomende mycotoxinen op de menselijke gezondheid, waaronder genotoxiciteit, worden beoordeeld. Voor dergelijke studies is het gebruik van relevante mycotoxinemengsels nodig, samengesteld uit mycotoxinen die daadwerkelijk samen kunnen voorkomen in levensmiddelen. 

Genotoxiciteitstesten
Er is behoefte aan een meer kwantitatieve analyse van de resultaten van genotoxiciteitstesten. Genotoxiciteitsgegevens die binnen MYCX-IT worden gegenereerd, worden daarom geanalyseerd met de BenchMark Dose (BMD) -benadering, waarmee ook mengseleffecten kunnen worden geëvalueerd. Dit zal bijdragen tot een groter vertrouwen in dit concept voor de analyse en interpretatie van in vitro genotoxiciteitsgegevens van zowel afzonderlijke verbindingen als mengsels.

Partners

Tamara Vanhaecke
George Johnson

Financierder

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL