Luchtvervuiling binnenshuis

We brengen het grootste deel van onze tijd binnenshuis door. Onze activiteiten, de voorwerpen en de materialen om ons heen stoten stoffen uit in de lucht die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. 

Wat is luchtvervuiling binnenshuis?

De lucht die we binnenshuis inademen is soms meer vervuild dan de lucht die we buiten inademen. Onze levensstijl, onze activiteiten, de voorwerpen, materialen en producten om ons heen kunnen de bron zijn van vele schadelijke stoffen die in staat zijn onze gezondheid te schaden. 

  • chemische vervuilende stoffen (tabaksrook, schoonmaakproducten, stoffen in meubels en bekledingen, enz.)
  • microbiologische vervuilende stoffen (schimmels, mijten, bacteriën) en wat ze produceren (microbiële vluchtige organische stoffen, endotoxinen, mycotoxinen, enz.)
  • fysische vervuilende stoffen (asbest, radon, enz.).

De impact van de vervuiling van de binnenlucht is bovendien groot omdat we het grootste deel van onze tijd binnenshuis doorbrengen: thuis, op kantoor, op school, in het openbaar vervoer, in de winkel, enz.

Het gebrek aan verluchting en ventilatie en de aanwezigheid van vocht en stof zijn beslissende factoren die de ophoping van bepaalde vervuilende stoffen in de binnenlucht bevorderen.

In samenwerking met de gewesten doet de dienst Mycologie en Aerobiologie van Sciensano staalafnames en onderzoek naar talrijke microbiologische vervuilende stoffen (bacteriën, zwammen, schimmels) in private (woningen) en publieke ruimten.

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Andere publicaties

There are currently no publications associated to this health topic

Projects

There are currently no projects associated to this health topic

Evenementen

There are currently no events associated to this health topic

Andere informatiebronnen

There are currently no external links associated to this health topic

In de media

There are currently no media associated to this health topic