Behandeling

We brengen het grootste deel van onze tijd binnenshuis door. Onze activiteiten, voorwerpen en de materialen om ons heen stoten stoffen in de lucht uit die de gezondheid kunnen schaden.

Hoe verhelpen we luchtvervuiling binnenshuis?

Vervuiling van de binnenlucht aanpakken, kan met twee behandelingen:

  • behandeling van de patiënt
  • behandeling van de omgeving.

Behandeling van de patiënt

  • Als u symptomen ervaart die aan binnenluchtvervuiling kunnen worden toegeschreven, raadpleeg dan een arts. Deze zal beoordelen of het noodzakelijk is om een analyse van de luchtkwaliteit uit te voeren.
  • Een onderzoek naar de kwaliteit van de binnenlucht is in de eerste plaats nodig om de medische voorgeschiedenis van de patiënt en de omgeving waarin hij leeft, na te gaan. Deze uitgebreide medische en omgevingsgeschiedenis vult de medische diagnose door de arts aan en kan helpen bepalen welke metingen in de omgeving van de patiënt moeten worden uitgevoerd (meting van schimmels of huisstofmijt, enz.). Sciensano kan staalafnames doen en microbiologische stalen analyseren.
  • Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek kan de arts de diagnose verfijnen en de evolutie van de symptomen evalueren na het elimineren van de verontreinigende stoffen.

Behandeling van de omgeving

Op basis van de binnenluchtanalyse door de regionale diensten zal advies worden gegeven om bepaalde stoffen te vermijden of om de aanwezigheid van vocht, stof of eventuele schimmels tegen te gaan.

 

In samenwerking met de gewesten doet de dienst Mycologie en Aerobiologie van Sciensano staalafnames en onderzoek naar talrijke microbiologische vervuilende stoffen (bacteriën, zwammen, schimmels) in private (woningen) en publieke ruimten.

Wetenschappelijke rapporten

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema

In de media

Er zijn momenteel geen media gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

QR code

QR code for this page URL