BCCM/IHEM - BCCM/IHEM collectie van schimmel- en giststammen van medisch en veterinair belang

Last updated on 14-12-2022 by Pierre Daubresse
Projectduur:
januari 1, 2016
-
Project with no end date

In het kort

De BCCM/IHEM collectie bewaart en verdeelt meer dan 15.000 schimmel- en giststammen van medisch of veterinair belang. Ze maakt deel uit van het BCCM consortium, dat verschillende collecties in België verenigt, en waarin elke collectie gericht is op een welbepaald type van micro-organismen. De stammen die in de BCCM/IHEM collectie bewaard worden komen van over de hele wereld, en vertegenwoordigen een grote biodiversiteit van meer dan 1200 verschillende soorten.

Projectbeschrijving

De BCCM/IHEM collectie werd opgericht in 1980, en bevat voornamelijk fungale pathogenen geïsoleerd uit mensen of dieren, stammen die mycotoxines produceren, allergieën kunnen veroorzaken, of omgevingscontaminanten. Het voornaamste doel is om deze stammen te valoriseren en ze ter beschikking te stellen van de wetenschappelijke en industriële wereld.

Lees meer over de BCCM/IHEM collectie
Verschillende bewaarmethodes worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld vriesdrogen of cryopreservatie in vloeibare stikstof. Alle gegevens gelinkt aan de stammen worden bewaard in een databank. De activiteiten van de collectie zijn ISO 9001 gecertifieerd en alle kwaliteitscontroles die gebeuren op de stammen na hun bewaring zijn ISO 17025 geaccrediteerd. Naast publieke depots, worden eveneens safe depots en depots in het kader van een octrooiaanvraag aanvaard. De BCCM/IHEM collectie is internationaal erkend als autoriteit voor depot door het Verdrag van Boedapest.

In 1997 integreerde de BCCM/IHEM collectie de verzameling van Raymond Vanbreuseghem die voordien bewaard werd in het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, net als de collectie van Janssen Pharmaceutica in 2000.

BCCM/IHEM biedt eveneens verschillende diensten aan zoals de identificatie van schimmel- of giststammen via MALDI-TOF MS of DNA-sequencing, antifungale gevoeligheidstesten en verscheidene opleidingen. De collectie neemt eveneens deel aan onderzoeksprojecten, en dit zowel met Belgische als internationale partners.

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL