Aerobiologie

Unitverantwoordelijke: 

Allergieën voorkomen door de surveillance van pollen en schimmelsporen in de buitenlucht

Ons Belgisch Aerobiologisch Surveillance Netwerk meet continu de concentraties van pollen en schimmelsporen in de buitenlucht op het nationale grondgebied. Elke dag communiceren we deze informatie via onze website Airallergy zodat allergische personen vermijdingsmaatregelen kunnen nemen tijdens hoogrisicoperioden. Deze informatie helpt artsen een precieze diagnose te stellen en desensibilisatiebehandelingen te plannen (injectietherapie met allergenen in toenemende doses), die rekening moeten houden met de natuurlijke blootstelling aan allergenen in de lucht.

Meer weten?

Ons aerobiologisch surveillancenet is een van de oudste actieve netwerken van Europa. Sinds 1982 worden de pollen- en schimmelsporenconcentraties in de Brusselse lucht gemeten vanaf 1 januari tot 30 november. Het netwerk omvat in totaal vijf inzamelstations: Brussel, De Haan, Genk, Marche-en-Famenne en Doornik.

Door al deze metingen van de afgelopen decennia, konden we een databank met een hoge wetenschappelijke waarde oprichten. We werken samen met andere Europese aerobiologische netwerken opdat onze gegevens de wetenschappelijke gemeenschap kunnen helpen om de voorspellende modellen van morgen samen te stellen. Maar de voorspelling van stuifmeelconcentraties in de lucht wordt nog bestudeerd en blijkt zeer moeilijk vanwege de talrijke en complexe factoren. Het hangt af van de weersomstandigheden, biologische factoren die specifiek zijn voor elke plant, de lokale vegetatie, etc.

We doen ook onderzoek naar nieuwe methoden om biologische allergenen in de lucht te detecteren. Het doel is altijd snel en precies het risico op het ontwikkelen van allergische symptomen bij gevoelige personen te bepalen.

QR code

QR code for this page URL