Stuifmeelallergie

De ernst van een stuifmeelallergie verschilt van de een persoon tot de andere en hangt af van:

  • het immuunsysteem van de patiënt dat sterk of minder sterk reageert op het allergeen
  • het type stuifmeel waarvoor de patiënt allergisch is
  • en het verloop van het pollenseizoen.

Seizoengebonden allergische rinitis of hooikoorts?

Seizoengebonden allergische rinitis is een allergie voor stuifmeel van planten (bomen, grassen en andere kruidachtige planten).

Hooikoorts is een allergie, specifiek voor stuifmeel van grassen. Grassen zijn een plantenfamilie die in onze streken een honderdtal soorten telt en waarvan de bloeiperioden elkaar opvolgen van mei tot augustus.

Schimmelsporen, afkomstig van schimmels die zich o.a. op planten ontwikkelen, kunnen ook seizoengebonden allergische rinitis veroorzaken.

WIST U DAT? Stoffen die een allergische reactie kunnen uitlokken, worden ‘allergenen’ genoemd. Toch lokt een allergeen niet stelselmatig bij iedereen een allergische reactie uit. Er zal maar een allergische reactie optreden als aan twee voorwaarden wordt voldaan: je moet gevoelig zijn aan het allergeen en je moet er opnieuw aan worden blootgesteld.

Wat is een allergische reactie?

Een allergische reactie is een hyperactiviteit van het immuunsysteem.

Het lichaam reageert te sterk op een substantie – het allergeen − dat het (onterecht) als schadelijk beschouwt.

Stuifmeel van planten, bepaalde voedingsmiddelen en cosmetica, huisstofmijten, en dierenharen zijn bijvoorbeeld potentiële allergenen, die normaal onschadelijk zijn.

Als het allergeen in contact komt met iemand die er allergisch voor is, zal het immuunsysteem histamine en andere ontstekingsstoffen vrijgeven een op die manier en allergische reactie teweeg brengen.

Verschillende types van allergische reactie

Er bestaan verschillende types van allergie en de allergische reacties kunnen variëren naargelang van het type allergeen en de aard van de immuunrespons van de allergische persoon:

  • huiduitslag (allergie voor bepaalde voedingsmiddelen, de zon, insectensteken, geneesmiddelen, parfum, cosmetica, enz.)
  • braken en diarree (voedselintolerantie)
  • een lopende neus, prikkelende, tranende ogen (allergie voor pollen, dierenharen en huisstofmijten).

Kruisallergie

De meeste mensen die allergisch zijn voor een bepaald type stuifmeel reageren niet enkel op dat type stuifmeel, maar ook op het pollen van  verwante soorten.

Het stuifmeel van bomen uit de familie van de Betulaceae (berkenfamilie − berk, hazelaar, els en haagbeuk) en dat van de Fagaceae (beukenfamilie − eik, beuk en tamme kastanje) bevatten gelijkaardige allergenen.

Er kunnen ook kruisreacties optreden tussen pollen en voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen die allergisch zijn voor stuifmeel van de berk allergische symptomen ontwikkelen (jeuk, gezwollen lippen) als ze bepaalde vruchten uit de familie van de Rosaceae (rozenfamilie) eten, zoals appelen, peren, kersen, amandelen en abrikozen, maar ook bij het eten van hazelnoten of kiwi’s.

Het Belgische aerobiologisch surveillancenetwerk ‘Airallergy’ heeft als doel huisartsen, specialisten, farmaceutische firma’s en de bevolking snel te informeren over de aanwezigheid van allergenen in de lucht.

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Wetenschappelijke rapporten

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema