Opgepast hooikoortspatiënten: het graspollenseizoen is begonnen

Gepubliceerd op: 
woensdag, 8 mei 2024
Last updated on 13-5-2024 by Cassandre Dugailliez

Het graspollenseizoen is officieel begonnen volgens de metingen van AirAllergy, Sciensano’s Nationaal Aerobiologisch Meetnet. De graspollenconcentraties zijn de afgelopen dagen toegenomen, waardoor allergische patiënten een verhoogd risico op symptomen lopen. Sciensano nodigt mensen uit om informatie over metingen te volgen via de nieuwe AirAllergy-app, die binnenkort beschikbaar is.

Het hooikoortsseizoen gaat verder

Graspollen is de meest voorkomende oorzaak voor pollenallergieën in België. Minstens 1 op de 6 personen vertoont allergische symptomen bij blootstelling. Het graspollenseizoen is een lang seizoen, van mei tot juli, veroorzaakt door de opeenvolgende bloei van meer dan honderd soorten uit de grassenfamilie. Dit lange seizoen, met een intense periode in de maand juni, zorgt ervoor dat mensen die gevoelig zijn voor graspollen last krijgen van allergische symptomen.

In tegenstelling tot bomen, die soms binnen enkele dagen duizenden stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht kunnen uitstoten, neemt het stuifmeelgehalte van grassen gewoonlijk geleidelijk toe.
 

Hoogseizoen start met overschrijding van drempelwaarde

Dit jaar begint het graspollenseizoen op de gemiddelde kalenderdatum. De pollenconcentraties zijn de afgelopen dagen relatief toegenomen en benaderen de 20 korrels per kubieke meter lucht in Brussel. “Wanneer de kritische drempel van 50 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht wordt overschreden, zullen de meeste allergiepatiënten waarschijnlijk symptomen vertonen. Deze drempel wordt vaak overschreden vanaf juni”, legt Astha Tiwari uit, wetenschappelijk medewerker van de dienst Mycologie en Aerobiologie van Sciensano.

Uit de metingen op de vijf stations van het AirAllergy-netwerk blijkt dat de niveaus van stuifmeel over het algemeen het hoogst zijn in Marche-en-Famenne en het laagst in De Haan. Daarom informeren we mensen met ernstige allergieën om, indien mogelijk, aan de kust te verblijven”, meldt Astha Tiwari.
 

Lancering van de AirAllergy mobiele applicatie

Sciensano introduceert de vernieuwde versie van de mobiele AirAllergy applicatie, ontworpen om pollenallergiebeheer in België te verbeteren. Met een breed scala aan functies en informatie helpt de app gebruikers bij het begrijpen, monitoren en verminderen van allergische symptomen.

Het biedt real-time metingen van de meest allergene pollentypes, zoals berk en grassen, zodat gebruikers op de hoogte blijven van de actuele allergene situatie tijdens het seizoen. Bovendien geeft de app dagelijkse metingen van alle Belgische allergene pollensoorten op 5 stations, in Baudour, Brussel, De Haan, Genk en Marche-en-Famenne, van de afgelopen 14 dagen. Voorspellingskaarten, afkomstig van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI), bieden meer informatie over het allergierisico voor de komende 4 dagen. Tot slot bevat de app een beschrijving van de huidige pollensituatie, tips om symptomen te vermijden en antwoorden op veelgestelde vragen over allergieën, preventie en klimaatverandering.


De AirAllergy-app zal in de loop van de maand mei beschikbaar zijn voor zowel Android als iOS.

 

Wanneer weet je of je last hebt van een allergie?

Pollenallergie is een chronische seizoensziekte waarvan rhinitis de meest voorkomende vorm is en astma de ernstigste. De klinische symptomen van een stuifmeelallergie zijn: prikkende, jeukende, tranende en rode ogen, niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, lopende neus, ademhalingsproblemen, verlies van smaak- en reukzin, jeuk achterin de mond of in de keel.

De symptomen worden gemakkelijk verward met die van andere ziekten, zoals een verkoudheid, een griep of COVID-19. Maar:

  • Er is geen incubatietijd voor allergieën. Ze verschijnen van zodra het lichaam wordt blootgesteld aan bepaalde hoeveelheden allergenen.
  • Een allergie veroorzaakt geen koorts of spierpijn. Je kunt wel last hebben van een loopneus, hoest, ademhalingsproblemen en vermoeidheid.
  • Allergiesymptomen komen voor wanneer je wordt blootgesteld aan allergenen, wat in sommige pollenseizoenen vele weken kan duren. Het hooikoortsseizoen duurt gemiddeld 3 tot 4 maanden. In geval van griep of een verkoudheid zijn de symptomen van kortere duur.

Neem in geval van twijfel direct contact op met je arts of allergoloog.

Wat doen in geval van symptomen en hoe de ongemakken beperken?

In deze periode moeten allergische patiënten hun basisbehandeling volgen zoals aanbevolen door hun allergoloog. Astmapatiënten mogen hun behandeling zeker niet onderbreken om het risico op luchtweginfecties niet te verhogen.

Verder raden we het volgende aan:

  • Volg de richtlijnen en de aanbevolen behandeling van uw arts
  • Draag een mondmasker om de blootstelling via de luchtwegen te beperken
  • Reinig uw neus met fysiologisch water
  • Draag een (zonne-)bril om contactreacties te vermijden
  • Neem een douche en was uw haren regelmatig
  • Vermijd fysieke inspanning, vooral tijdens de droogste periodes.
  • Gebruik papieren zakdoeken en werp deze systematisch weg na elk gebruik
  • Droog de was niet buiten
  • Houd de ramen dicht tijdens verplaatsingen met de wagen
  • Vermijd het toevoegen van irriterende of allergene factoren aan uw omgeving (tabak, huisgeuren, kaarsen, wierook, schoonmaakmiddelen of doe-het-zelfproducten, enz.)
  • Raadpleeg regelmatig de website www.airallergy.be, de mobiele applicatie AirAllergy (Android en iOS) en het Twitter account @AirAllergy om op de hoogte te blijven van de evolutie van het hooikoortsseizoen in België

 

AirAllergy, het enige officiële surveillancenetwerk voor stuifmeel in België

Het Belgische meetnet van pollen en schimmelsporen wordt gecoördineerd door de dienst Mycologie en Aerobiologie van Sciensano. Door het dagelijks verstrekken van betrouwbare informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht ondersteunt dit netwerk artsen, specialisten en de bevolking om allergieën te behandelen door het aangeven van de risicoperiodes.

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL