DermatoTax - Herziening van de taxonomie van dermatofyten

Last updated on 14-12-2022 by Pierre Daubresse
Projectduur:
januari 1, 2016
-
december 31, 2019

In het kort

Dermatofyten zijn een groep filamenteuze schimmels die gekeratiniseerde weefsels, zoals haar en nagels, besmetten. Om deze relatief onschadelijke, maar persisterende infecties te behandelen, is het erg belangrijk om de agens die de infectie veroorzaakt te identificeren. Dit blijkt echter problematisch in deze groep schimmels, aangezien de afbakening van deze species onopgelost blijft. Het is daarom moeilijk voor dermatologen om deze infecties correct te diagnosticeren en te behandelen. In dit project willen we de taxonomie van deze groep schimmels herzien, rekening houdend met een combinatie van epidemiologische gegevens (d.w.z. oorsprong van de stam en klinisch beeld), morfologische observaties van de stammen en hun genetische analyse.

Projectbeschrijving

In samenwerking met andere onderzoekers in dit domein en onder leiding van Sybren De Hoog van het CBS-KNAW Fungal Biodiversity Centre (Utrecht, Nederland) wordt de fylogenie van dermatofyten opnieuw bekeken. Het hoofddoel van dit project is een volledige herziening van deze groep organismen waarbij alle beschikbare informatie in rekening wordt genomen.

Stammen uit cultuurcollecties (BCCM/IHEM en CBS) worden geanalyseerd door middel van multilocus-gensequencing, morfologische observaties en epidemiologische informatie.

Ons team buigt zich in het bijzonder over het Trichophyton rubrum-species complex.  

Het toepassen van een juiste taxonomie is fundamenteel voor cultuurcollecties, maar is ook vanuit medisch oogpunt van belang. De her-classificatie van deze groep organismen zal artsen en meer specifiek dermatologen helpen om de juiste diagnose te stellen en de patiënt een betere behandeling te geven.

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Partners

Sybren De Hoog

Financierder

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL