Hoe kunnen in België 43200 levens gered worden tegen 2025? Verminder de risicofactoren om chronische ziekten te verslaan.

Gepubliceerd op: 
donderdag, 27 september 2018
Last updated on 2-5-2019 by Admin Drupal

Volgens het meest recente rapport van de WHO, geschreven voor de 3de VN High Level Meeting over niet-overdraagbare ziekten (die vandaag in New York wordt gehouden), zouden 43200 levens in België gered kunnen worden, als we chronische ziekten zouden verslaan. Het lijkt misschien een extreme uitdrukking, maar u moet weten dat chronische problemen of niet-overdraagbare ziekten de meeste vroegtijdige sterfgevallen in België veroorzaken (dat wil zeggen 86% van alle sterfgevallen). Als we deze ziekten kunnen verminderen, kunnen we veel vroegtijdige sterfgevallen uitstellen.

Chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker, chronische luchtwegaandoeningen en diabetes zijn nauw verweven met onze levensstijl. Hoe ongezonder de levensstijl, hoe hoger de risicofactoren voor de ontwikkeling van een chronische ziekte. Sommigen van hen zijn moeilijker te beheersen, zoals omgevingsfactoren (luchtvervuiling). Maar er zijn zeker veel handelbare risicofactoren: alcoholgebruik, gebrek aan lichaamsbeweging, eetgedrag en roken.

Meer informatie:

Het 2018 landen profiel van niet-overdraagbare ziekten van de Wereldgezondheidsorganisatie

QR code

QR code for this page URL