Sciensano coördineert Europese simulatieoefening voor voedseluitbraak in België

Gepubliceerd op: 
woensdag, 28 september 2022
Last updated on 28-9-2022 by Marinka Vangenck

Sciensano coördineerde op 7 en 8 september 2022 een Europese simulatieoefening rond een Salmonella-voedseluitbraak. De conclusies van de oefening zullen gebruikt worden om het beheer van grote voedseluitbraken in ons land verder te optimaliseren.

De simulatieoefening werd ontwikkeld door het One Health European Joint Program (OH-EJP) in samenwerking met het ECDC (Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding) en de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid). Er ging daarbij bijzonder aandacht naar One Health: de onlosmakelijke link tussen de gezondheid van mensen, dieren en het leefmilieu.  

Een dertigtal vertegenwoordigers van de organisaties die in ons land een rol spelen in het beheersen van zulke voedseluitbraken, zaten twee dagen rond de tafel om een fictieve maar realistische nationale Salmonella-uitbraak stap voor stap op te volgen. Een goede samenwerking en uitwisseling van gegevens is in die context essentieel om snel de bron van de uitbraak te kunnen detecteren en maatregelen te nemen. Er was ook veel aandacht voor heldere en uniforme communicatie.
 
Tijdens de oefening viel het op dat elke partner zijn eigen rol en die van de anderen erg goed kent en dat de samenwerking vlot verloopt. De partners werkten eerder dit jaar dan ook al erg efficiënt samen bij de reële Salmonella-uitbraak in een chocoladefabriek in Aarlen”, aldus Jorgen Stassijns, crisiscoördinator bij Sciensano. “De oefening liet de deelnemers ervaren dat het gebruik van een gedeeld digitaal platform voor gegevensuitwisseling en communicatie de samenwerking nog verder kan verbeteren. Ook het belang van het systematisch samenstellen van een uitbraakmanagementteam kwam duidelijk naar voor.” 

Onze dank gaat uit naar alle facilitators en deelnemers (FOD Volksgezondheid, het Agentschap Zorg en Gezondheid, het Agence pour une Vie de Qualité, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen en Sciensano) voor de inzet en het enthousiasme waardoor deze oefening een groot succes kon worden.   

Gezondheidsonderwerpen: 
contactpersoon: 

QR code

QR code for this page URL