Tegen 2040 zal de ziektelast veroorzaakt door een verlies aan levenskwaliteit met 10% zijn toegenomen. Dat heeft Sciensano berekend in het kader van zijn ziektelaststudie. Deze toename is toe te schrijven aan een toename van het aantal ziekten in België. In 2021 kende België gemiddeld één ziekte per inwoner, maar dit kan tegen 2040 stijgen naar 1,3 ziektes per inwoner.
In het kader van de Belgische nationale ziektelaststudie heeft Sciensano berekend hoe de ziektelast er in de toekomst uit kan zien. Daarvoor maakte het instituut gebruik van ziekteprojecties, waarbij de tendens van de ziektelast in het verleden werd omgezet naar een perspectief voor de toekomst. Het is al langer duidelijk dat de vergrijzing van de populatie de nodige uitdagingen met zich meebrengt, maar uit de projecties van Sciensano blijkt dat ook een algemene toename qua ziektelast te verwachten is.
Vrouwen springen over mannen
Belangrijke ongelijkheden in de ziektelast komen naar voren uit de projecties. In de eerste plaats zien we dat de ongelijkheden tussen de gewesten in stand blijven tot 2040 met de grootste ziektelast in het Waalse en Brussels Hoofdstedelijk gewest ten opzichte van het Vlaamse Gewest. Naast de gewestelijke verschillen, zijn er ook belangrijke ongelijkheden tussen mannen en vrouwen. “Onze cijfers geven aan dat het aantal ziekten met 18% toeneemt bij vrouwen en met 14% bij mannen. De gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen zullen hierdoor alleen maar toenemen”, verduidelijkt Robby De Pauw, onderzoeker bij Sciensano.
Bovendien zien we dat de impact van deze ziekten op de levenskwaliteit sterker groeit bij vrouwen dan bij mannen. Hoewel de impact van ziekten op de levenskwaliteit voor 2020 nog groter was bij mannen, zal die tegen 2040 groter zijn bij vrouwen dan mannen. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan een toename in ziekten met een grote impact op levenskwaliteit bij vrouwen zoals bijvoorbeeld longkanker.
Tot slot blijkt uit onze projecties dat mentale gezondheid, musculoskeletale klachten en chronische respiratoire klachten de grootste uitdagingen blijven tegen 2040.
Analyseer het zelf met ons dashboard
Deze gegevens zijn ook beschikbaar via een dashboard waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Zo is het onder meer mogelijk om op een gestandaardiseerde manier de projecties te bekijken per gewest, volgens geslacht en volgens leeftijd. Je kan een samenvatting van de resultaten terugvinden op gezondbelgie.be.