TRANSVAC Project : Sciensano neemt deel aan de ontwikkeling van vaccins op Europees niveau

Gepubliceerd op: 
woensdag, 5 augustus 2020
Last updated on 5-8-2020 by Lydie Denis

Op 1 juni 2020 is het TRANSVAC-DS-project (Design study for a European vaccine infrastructure) gestart, dat 25 partners van wetenschappelijke onderzoeksinstellingen uit 11 Europese landen samenbrengt. Sciensano en Flanders Vaccine vertegenwoordigen er België om een ​​permanente Onderzoek en Ontwikkeling infrastructuur voor vaccinontwikkeling in Europa op te zetten.

Onderzoek en ontwikkeling van nieuwe vaccins

Actuele beschikbare vaccins kunnen veel ziekten bestrijden. Deze hebben bijvoorbeeld de uitroeiing van pokken en waarschijnlijk binnenkort die van polio mogelijk gemaakt. De pandemie van SARS-COV-2 die we momenteel ervaren, benadrukt nogmaals het belang van onderzoek en ontwikkeling van vaccins. Het TRANSVAC-DS-project beantwoordt het dringend nood aan de gemakkelijke ontwikkeling van nieuwe vaccins.

Een Europees project

De Europese Commissie (EC) erkende dat de ontwikkeling van nieuwe vaccins moet worden ondersteund en heeft onlangs aanvullende financiering toegekend aan een groot Europees consortium: TRANSVAC, om de ontwikkeling van een duurzame Europese infrastructuur te bestuderen en voor te bereiden. Sciensano en Flanders Vaccine werken sinds 1 juni 2020 met 23 partners uit verschillende Europese landen. Deze samenwerking duurt 2 jaar.

Regelgeving en ethische aspecten

Sciensano zal advies geven over vaccingerelateerde regels en voorschriften. Meer specifiek over de tekortkomingen, beperkingen, behoeften en kansen in het kader van de aanleg van deze infrastructuur voor de ontwikkeling van vaccins. Ook ethische aspecten zoals het beperken van dierproeven en het verwerken van persoonsgegevens komen aan bod.

QR code

QR code for this page URL