NUTRISCORE - Beoordeling van de impact op de wijziging van de samenstelling en op de aankopen en voedingsgewoonten van consumenten

Last updated on 8-2-2021 by Hanne Reyners
oktober 1, 2018
Project with no end date

Financierder

Federal Science Policy Office (Belspo)
Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Projectonderzoekers van Sciensano

In het kort

De vrijwillige Nutri-Score-regeling voor voedingswaarde-etikettering op de voorzijde van de verpakking is een nieuw element in het beleid dat de minister van Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu in april 2019 in België heeft goedgekeurd. De meeste voedingsdistributeurs hebben zich al geëngageerd om hun eigen merkproducten van een Nutri-Score te voorzien. De Nutri-Score beoordeelt de voedingswaarde van verpakte levensmiddelen met vijf kleuren/letters van rood (minst gezond) tot groen (meest gezond). De weergegeven Nutri-Score wordt berekend op basis van het gehalte aan energie, verzadigde vetten, suikers, natrium, en het gehalte aan fruit, groenten, noten en peulvruchten (FVNL) en in sommige gevallen eiwitten en vezels. Het doel van dit project is de impact van de Nutri-Score op een wijziging van de samenstelling van levensmiddelen en op de voedingsgewoonten van de consument te beoordelen.

Projectsamenvatting

De vrijwillige Nutri-Score-regeling voor voedingswaarde-etikettering op de voorzijde van de verpakking is een <strong><![CDATA[nieuw element in het beleid dat de minister van Volksgezondheid in april 2019 in België heeft ingevoerd. De Nutri-Score beoordeelt de voedingswaarde van verpakte levensmiddelen met vijf kleuren/letters van rood (minst gezond) tot groen (meest gezond). 

Dit project zal bijdragen aan de evaluatie van de vroege impact van de Nutri-Score op consumenten, maar ook op de wijziging van de samenstelling van levensmiddelen en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de gezondheid van de bevolking en de economie.  Bovendien wordt het potentieel van de Nutri-Score om de voeding en gezondheid van de bevolking te verbeteren aan de hand van theoretische scenario’s onderzocht.

Het project heeft de volgende onderzoekslijnen:

  • de voedingskwaliteit, etikettering en promotie van voedingsproducten op de Belgische markt beoordelen met behulp van het Nutri-Score-algoritme. Daarnaast is in 2018 een Nutritrack-database voor de monitoring van voedingsproducten gestart;
  • de vroege impact van de Nutri-Score op wijziging van de samenstelling van voedingsproducten in België beoordelen met behulp van de lopende Nutritrack-database voor de monitoring van voedingsproducten;
  • het potentieel van de Nutri-Score om de voedingsgewoonten van de bevolking in België te verbeteren, beoordelen door gebruik te maken van gegevens van de Belgische voedselconsumptiepeilingen en andere relevante beschikbare consumentengegevens;
  • de potentiële gezondheidseffecten op lange termijn en het economische effect van vroege wijziging van de samenstelling van voedingsproducten beoordelen als reactie op de Nutri-Score-regeling voor voedingswaarde-etikettering op de voorzijde van de verpakking in België.

Dit project helpt belangrijke inzichten te verkrijgen in de mogelijke impact van een geïmplementeerde vrijwillige regeling voor etikettering op de voorzijde van de verpakking op de wijziging van de samenstelling van levensmiddelen en op de voedingsgewoonten van de consument. 

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL