BTSF - Betere opleiding voor veiliger voedsel - Mycotoxines

Last updated on 14-12-2022 by Pierre Daubresse
Projectduur:
augustus 7, 2015
-
maart 9, 2018

In het kort

„Better Training for Safer Food” (BTSF) is een initiatief van de Europese Commissie dat opleidingsactiviteiten inzake staalname- en analysemethoden voor officiële voedsel- en diervoedercontroles organiseert en uitvoert. Sciensano helpt deze doelstelling te verwezenlijken door technische kennis en hands-ontraining over analytische technieken voor mycotoxines aan te bieden. Het doel is om de ontwikkelingslanden te ondersteunen aangaande veiligheidskwesties in verband met de consumptie en invoer van levensmiddelen in de EU. Deze opleidingsactiviteit is voornamelijk gericht op personeel van bevoegde autoriteiten en laboratoriumtechnici.

Projectbeschrijving

Het BTSF-trainingsprogramma over mycotoxines is voornamelijk opgezet om derde landen en ontwikkelingslanden in het bijzonder, vertrouwd te maken met de normen en invoervoorwaarden van de EU. Daarom wordt de wetgeving voorgelegd en worden onderwerpen die van bijzonder belang zijn uitvoerig behandeld in de volgende categorieën:

  • Staalafname, inclusief opslag, transport en traceerbaarheid van stalen
  • Preparatie en purificatie van stalen
  • Screeningsmethoden
  • Technieken voor bevestiging
  • Laboratoriumtechnieken
  • Kwaliteit in analytische laboratoria

De methodologie is gebaseerd op een participatieve en praktische aanpak met veel nadruk op oefeningen, casestudies, bezoeken ter plaatse, multiple-choice vragen, debatten, videomodules en hands-on praktisch laboratoriumwerk om de uitwisseling van standpunten en ervaringen tussen de deelnemers te stimuleren.

Meer informatie over het BTSF-initiatief is te vinden op de website van de Europese Commissie.

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Partners

Carlo Brera

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL