CO-DIET - Een internationaal onderzoeksproject om voedingsgerelateerde ziekten te bestrijden door middel van innovatieve voedingsmonitoringtechnologieën en gepersonaliseerde voeding

Last updated on 5-12-2023 by Lieke Vervoort
Projectduur:
januari 1, 2023
-
december 31, 2027

In het kort

Het CODIET-project wil de relatie tussen voeding en niet-overdraagbare ziekten (NCD’s) zoals diabetes en hart- en vaatziekten onderzoeken door innovatieve monitoringtechnologieën zoals draagbare smartcamera’s te testen, en door AI-instrumenten te ontwikkelen om gepersonaliseerd voedingsadvies te geven. Dit Europese project wil meer inzicht geven in de relatie tussen wat we eten en veelvoorkomende ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes en obesitas. 

Sciensano draagt bij aan deze inspanning en ontwikkelt een reeks beleidsscenario’s die de sterke punten combineren van het beleid in landen in verschillende sleuteldomeinen.

Projectbeschrijving

We bouwen voort op de beleidsbenchmarking die is uitgevoerd in de projecten H2020 Science and Technology in childhood Obesity (STOP) en Policy Evaluation Network (PEN), met behulp van de Healthy Food Environment Policy Index (Food-EPI) in 11 Europese landen tussen 2019 en 2021. Sciensano coördineert een beleidsoverzicht en -benchmarking om de verzamelde gegevens uit zes van de elf landen bij te werken.

Sciensano werkt samen met de nationale volksgezondheidsinstanties van de zes landen om de bewijsdocumenten bij te werken waarop de eerdere Food-EPI-beoordeling was gebaseerd, met betrekking tot 24 beleidsterreinen. Op basis van de Food-EPI-beoordelingen van de landen ontwikkelt Sciensano een reeks beleidsscenario’s die de sterke punten combineren van het beleid in landen in verschillende sleuteldomeinen.

 

Het CO-DIET-project wordt gefinancierd door de Europese Unie onder Horizon Europe-subsidienummer 101084642.

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Financierder

QR code

QR code for this page URL