ILPEP - Illegale peptiden en eiwitten

Last updated on 14-12-2022 by Pierre Daubresse
Projectduur:
januari 2, 2015
-
december 31, 2018

In het kort

Illegale eiwitten en peptiden vormen een groeiend probleem dat impact heeft op zowel lifestyledrugs (bv. dopingpeptiden) als levensreddende geneesmiddelen (bv. insuline). Het spreekt voor zich dat illegale lifestylepeptiden ernstige gezondheidsrisico’s inhouden aangezien ze hoogstwaarschijnlijk niet in een gecontroleerde omgeving zijn geproduceerd. Daarom is het cruciaal om (bio)chemische strategieën te ontwikkelen om het gevaar dat samenhangt met het gebruik van dergelijke producten, te evalueren om de soms onwetende gebruiker hiervan bewust te maken.

Projectbeschrijving

De laatste 30 jaar zijn gekenmerkt door een ontzagwekkende evolutie van het inzicht in de menselijke fysiologie, wat heeft geleid tot een grote ontwikkeling van geneesmiddelen. Een klein maar gestaag groeiend gedeelte van deze geneesmiddelenmarkt bestaat uit recombinante eiwitten en peptiden.

In de meeste Westerse landen is een voorschrift vereist om deze stoffen te injecteren, maar sommige zijn gemakkelijk verkrijgbaar via illegale internetapotheken, al dan niet vermomd als ‘onderzoeksbedrijven’. Voor veel van deze peptiden is de kennis over de effecten en/of bijwerkingen (op lange en korte termijn) beperkt of zelfs onbestaand, aangezien de klinische onderzoeken nog niet zijn voltooid, of erger nog, hebben ze een negatief advies gekregen daar ze potentieel negatieve effecten kunnen hebben voor de gezondheid. Een bijkomend gevaar in verband met het gebruik van deze illegale polypeptiden, schuilt daarnaast in het feit dat deze injecteerbare preparaten niet in een gecontroleerde omgeving geproduceerd zijn.

Om het gevaar geassocieerd aan het gebruik van injecteerbare illegale polypeptidepreparaten te evalueren, werd een overvloed aan (bio)chemische analytische technieken en strategieën ontwikkeld en gebruikt. Dit om het werkzame farmaceutische bestanddeel (active pharmaceutical ingredient of API), API-gerelateerde onzuiverheden en chemische en/of biologische onzuiverheden die aanwezig zijn in verschillende preparaten van de 10 populairste peptiden (bij de Belgische bevolking) te identificeren en te meten.

Resultaten

Alles bij elkaar wijzen onze resultaten erop dat deze illegale preparaten soms het volgende bevatten:

  • de verkeerde dosering
  • een grote hoeveelheid API-gerelateerde onzuiverheden (bijv. cysteïnehoudende peptiden)
  • pathogene bacteriën (bijv. aanwezigheid van een hemolytische stam van Bacillus cereus bij 2 van 100 monsters)
  • zware metalen en/of metalloïden (bijv. aanwezigheid van toxische hoeveelheden arsenicum).

Die kunnen allemaal ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Onze gegevens tonen duidelijk het gevaar dat de aankoop en het gebruik van mogelijk stimulerende stoffen via de zwarte markt inhoudt en kunnen hopelijk worden gebruikt om een bewustwording te creëren bij de soms onwetende gebruikers.

Deze resultaten zijn gepubliceerd in verschillende wetenschappelijke tijdschriften (zie onderaan).

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Partners

Bart De Spiegeleer
Steven Janvier

Financierder

QR code

QR code for this page URL