NeuroSurv - NeuroSurv, een surveillancesysteem voor neurologische infectieziekten in België

Last updated on 24-9-2024 by Cassandre Dugailliez
Projectduur:
januari 1, 2024
-
Project with no end date

In het kort

In januari 2024 werd een nieuw surveillancesysteem, NeuroSurv, opgezet op basis van vrijwillige deelname van neurologen en kinderneurologen in België. Dankzij het netwerk kunnen op maandelijkse basis gegevens worden verzameld over verschillende neurologische infectieziekten waaronder neuroborreliose (NBL — ziekte van Lyme), tekenencefalitis (TBE) en acute slappe verlamming (AFP).

Projectbeschrijving

NeuroSurv heeft als doel een vrijwillig netwerk van neurologen en neuropediaters op te zetten in België, om op maandelijkse basis gegevens te verzamelen over neurologische infectieziekten. De surveillance zal zich in eerste instantie richten op drie ziekten:

  • neuroborreliose (LNB — ziekte van Lyme)
  • tekenencefalitis (TBE)
  • en acute slappe verlamming (Acute Flaccid Paralysis — AFP).

In een tweede stap kan het project worden uitgebreid naar andere neurologische infectieziekten. 

Surveillance van neuroborreliose

Het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) heeft sinds 2019 de surveillance van LNB ingevoerd als het voorkeursinstrument om de ziektelast van neuroborreliose (ziekte van Lyme) te beoordelen(1-2). Deels door de complexiteit voor het stellen van de diagnose van LNB (op basis van klinische symptomen en laboratoriumtests op serum en cerebrospinaal vocht) waren de bestaande surveillancenetwerken niet in staat om het aantal gevallen van LNB in België op te volgen, en was een nieuw systeem voor gegevensverzameling nodig.

Surveillance van tekenencefalitis

Tekenencefalitis (TBE) wordt beschouwd als een opkomende ziekte door de stijgende incidentie en de uitbreiding naar nieuwe gebieden waar de ziekte voorheen niet voorkwam. In België is de surveillance van TBE bij mensen gebaseerd op de melding van bevestigde gevallen door het Nationaal Referentiecentrum, waarbij af en toe autochtone gevallen van TBE worden gemeld. Er wordt echter vermoed dat er een onderdiagnose van de gevallen bij de mens is omdat milde infecties waarschijnlijk niet gediagnosticeerd worden en laboratoriumonderzoek naar virale encefalitis over het algemeen beperkt is. Een betere surveillance van TBE bij de mens via neurologen (en daarbij een toenemende sensibilisering met betrekking tot de ziekte) zal helpen om het risico van TBE voor de mens in België beter te begrijpen en te beoordelen.

Surveillance van acute slappe verlamming

Hoewel het poliovirus in België sinds 2002 is uitgeroeid, wordt het risico op herintroductie door de WHO beoordeeld als ‘gemiddeld’, voornamelijk door een zwakke surveillance. De surveillance is in België gebaseerd op de melding van gevallen van AFP bij kinderen jonger dan 15 jaar, ongeacht de oorzaak. Naar verwachting zouden er ongeveer 19 gevallen per jaar moeten worden gemeld, maar België is er sinds het begin van de surveillance niet in geslaagd om deze doelstelling te halen. Het is van essentieël belang dat de surveillance van AFP in België verbeterd wordt en dat clinici gesensibiliseerd worden met betrekking tot de meldingsvereisten. Vooral kinderneurologen hebben een grotere kans om gevallen van AFP tegen te komen bij kinderen jonger dan 15 jaar.

 

1.Van den Wijngaard CC, Hofhuis A, Simoes M, Rood E, van Pelt W, Zeller H, et al. Surveillance perspective on Lyme borreliosis across the European Union and European Economic Area. Euro Surveill 2017;22(27).

2. Burn L, Vyse A, Pilz A, Tran TMP, Fletcher MA, Angulo FJ, Gessner BD, Moïsi JC, Stark JH. Incidence of Lyme Borreliosis in Europe: A Systematic Review (2005-2020). Vector Borne Zoonotic Dis. 2023 Apr;23(4):172-194. doi:  10.1089/vbz.2022.0070. PMID: 37071407; PMCID: PMC10122234.

Resultaten

Aangezien het surveillancesysteem, NeuroSurv, in 2024 van start is gegaan, zijn de resultaten nog niet beschikbaar. Ze zullen in 2025 worden voorgesteld.

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL