Tekenencefalitis

In de meeste gevallen zijn tekenbeten onschadelijk maar soms kunnen ze bepaalde ziekten bij de mens veroorzaken, waaronder tekenencefalitis. Tot op heden is de ziekte in België nog niet gediagnosticeerd bij mensen maar bij dieren is de circulatie van het virus al vastgesteld. Blootstelling is mogelijk in verschillende Europese landen, waaronder Oostenrijk of Duitsland. Bij reizen naar een van deze risicolanden is vaccinatie aanbevolen.

Wat is tekenencefalitis?

Tekenencefalitis is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus, dat zelf werd overgedragen via de beet van een teek In Europa zijn de teken die de ziekte overdragen meestal van de soort IxodesDie vindt men meestal op schaduwrijke plekken met een dikke strooisellaag of een dichte begroeiing van bramen, varens en hoog gras. Kleine knaagdieren zijn het natuurlijke reservoir van het virus.

Overdracht van het virus kan ook gebeuren door het drinken van melk en niet-gepasteuriseerde zuivelproducten van besmette runderen, schapen en geiten.

Symptomen

In twee derde van de gevallen zal infectie bij de mens geen symptomen veroorzaken en daardoor onopgemerkt blijven. Wanneer de ziekte zich ontwikkelt worden de twee symptomatische fasen gewoonlijk gescheiden door een symptoomloze periode: een fase van grippaal syndroom en een fase gekenmerkt door een aantasting van het centrale zenuwstelsel (meningo-encefalitis). In dit geval kan de ziekte ernstig zijn, met een sterftecijfer van 0,5 tot 2%.

Besmettingsrisico

Het risico op besmetting varieert met de seizoenen en is het hoogst van juni tot oktober, dat is tijdens de periode van activiteit van teken.

Risicolanden

De ziekte is aanwezig in Azië en Europa, met een hoger risico in Centraal-Europa (Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland) en Oost-Europa (Tsjechië, Hongarije, Polen, …) en de Baltische staten (Estland, Letland, Litouwen), maar ook in sommige gebieden in Zweden en Finland. In dierstudies (herten, wilde varkens, koeien) is aangetoond dat het virus ook op Belgisch grondgebied circuleert. Maar tot op heden is de ziekte nog niet gediagnosticeerd bij een persoon die niet naar een risicoland is gereisd.

Preventie

Er bestaat een vaccin dat in België wordt aanbevolen aan mensen die naar een risicogebied of -land reizen en er activiteiten in de buitenlucht uitoefenen (camping, trektochten, …).

Informatie voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg

Aangezien de vector voor de overdracht van het TBEV-virus in België aanwezig is en de diersurveillance antilichamen tegen het virus bij verschillende diersoorten op verschillende plaatsen heeft gedetecteerd, moet TBE worden opgenomen in de differentiële diagnose van encefalitis.

Aan mensen die een reis met buitenactiviteiten plannen naar een land waar de ziekte endemisch is, moet vaccinatie worden aanbevolen.

Sciensano verzamelt informatie over het aantal mensen met een diagnose van tekenencefalitis in België, maar ook over de plaats van infectie (land waar de persoon naartoe is gereisd). We verzamelen ook informatie over de circulatie van het virus bij dieren en over gebieden met een risico op tekenbeten in het land. 

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Andere publicaties

Evenementen

There are currently no events associated to this health topic

Andere informatiebronnen

There are currently no external links associated to this health topic

In de media

There are currently no media associated to this health topic