Volkoren graanproducten

Last updated on 8-8-2025 by Elise Grimm

Waarom bestuderen we de consumptie van volkoren graanproducten volgens de voedingsaanbevelingen?

  • Een evenwichtige voeding speelt een belangrijke rol in het behoud en de bevordering van de gezondheid. De Hoge Gezondheidsraad geeft voedingsaanbevelingen op maat van de Belgische bevolking, met als doel ziekte, vroegtijdige sterfte en de algemene ziektelast, die deels veroorzaakt wordt door ongezonde eetgewoonten, te verminderen.
  • Volkoren graanproducten zijn een belangrijke bron van meervoudige koolhydraten, voedingsvezels, plantaardige eiwitten, vitaminen en mineralen. Ze bevatten voornamelijk vitamine B1 en B3, evenals ijzer, calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink. Volkorenbrood is bovendien een goede bron van jodium, mits bereid met gejodeerd zout. Onderzoek toont aan dat volkoren graanproducten de darmgezondheid ondersteunen en in verband worden gebracht met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker.

  • De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om minstens 125 g volkoren graanproducten per dag te consumeren.

 

Hoe hebben we de consumptie van volkoren graanproducten bestudeerd?

  • Getrainde interviewers voerden twee niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsnavragen uit om alle voedingsmiddelen en dranken te registreren die de deelnemers de vorige dag hadden geconsumeerd. Deze interviews werden op een gestandaardiseerde manier uitgevoerd met behulp van een gespecialiseerd computerprogramma (GloboDiet®).
  • De inname van volkoren graanproducten werd beoordeeld als gebruikelijke inname (ook wel chronische inname of inname op lange termijn genoemd), wat staat voor de gemiddelde dagelijkse inname op lange termijn. Deze methode houdt rekening met natuurlijke dag-tot-dag variaties in wat en hoeveel mensen eten en geeft een nauwkeuriger beeld van typische voedingsgewoonten in de loop van de tijd. Dit is vooral belangrijk bij het evalueren of een bevolking voldoet aan de voedingsaanbevelingen. Alle innames die in de onderstaande resultaten worden genoemd, hebben betrekking op de gemiddelde gebruikelijke inname, tenzij anders vermeld.
  • Het statistische programma  Statistical Program to Assess habitual Dietary Exposure (SPADE) werd gebruikt om de verdeling van de gebruikelijke inname in te schatten op basis van de kortetermijngegevens die werden verzameld via de 24-uurs voedingsnavragen.
  • Naast de 24-uursvoedingsnavragen, vulden de respondenten (of de ouders in het geval van kinderen) een voedselfrequentievragenlijst in. Ze werden gevraagd hoe vaak ze een bepaald voedingsmiddel of een bepaalde voedingsgroep in de afgelopen 12 maanden hadden geconsumeerd. De antwoordopties waren: Nooit, minder dan 1 keer per maand, 1-3 keer per maand, 1 keer per week, 2-4 keer per week, 5-6 keer per week, 1 keer per dag, 2-3 keer per dag, meer dan 3 keer per dag. Het percentage van de bevolking dat nooit volkoren graanproducten eet, werd beoordeeld en wordt op deze pagina gepresenteerd, samen met de gemiddelde gebruikelijke inname.
  • Een gedetailleerde beschrijving van de methodologie is hier beschikbaar.
 

Wat hebben we opgenomen als ‘volkoren graanproducten’?

  • Gebaseerd op de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad analyseerden we twee groepen: de conservatievere “volkoren graanproducten” en de bredere groep “volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten)”: 
    • “Volkoren graanproducten” omvat brood, beschuit, wraps, granen, meel, rijst, pasta en ontbijtgranen die als „volkoren” zijn aangeduid. Het omvat géén bruine of meergranen producten;
    • “Volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten)” omvat dezelfde producten als hierboven, maar omvat ook bruine of meergranen producten (zoals bruin of meergranen brood).

  • Het percentage van de bevolking dat nooit volkoren graanproducten eet, werd berekend op basis van de antwoorden op de volgende items van de voedselfrequentievragenlijst:     
    • Bruin brood en/of volkoren brood (multigranenbrood);
    • Volkoren ontbijtgranen;
    • Bruine rijst;
    • Volkoren pasta, deegwaren.

BELANGRIJKSTE RESULTATEN

De bevolking van 3 jaar en ouder eet gemiddeld 19 g volkoren graanproducten per dag. Wanneer ook bruine of meergranen producten worden meegerekend, stijgt dit naar 53 g per dag
Slechts 1% van de volwassenen voldoet aan het aanbevolen minimum van 125 g volkoren graanproducten per dag. Wanneer ook bruine of meergranen producten worden meegerekend, stijgt dit naar 8%
Mensen met een laag opleidingsniveau eten minder volkoren graanproducten dan mensen met een hoog opleidingsniveau
Inwoners van Vlaanderen hebben een hogere inname van volkoren graanproducten dan inwoners van Wallonië
Ongeveer de helft van de bevolking eet nooit volkoren ontbijtgranen (57%), volkoren rijst (55%) of volkoren pasta (46%)

Volgens leeftijd en geslacht

Gemiddelde gebruikelijke inname van volkoren graanproducten (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd en geslacht, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status. 
  • De gemiddelde inname verwijst naar de geschatte gemiddelde gebruikelijke inname, berekend op basis van twee niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsnavragen. 
  • Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
  • In België bedraagt de gemiddelde inname van volkoren graanproducten door de bevolking van 3 jaar en ouder 19 g/dag, terwijl de mediane inname 8 g/dag is.
  • Er zijn geen verschillen in de gemiddelde inname van volkoren graanproducten tussen mannen en vrouwen, behalve bij oudere volwassenen (65 jaar en ouder) waar mannen (28 g/dag) een hogere inname hebben dan vrouwen (20 g/dag).
  • De gemiddelde inname van volkoren graanproducten is lager bij kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) (13 g/dag) dan bij volwassenen (18-64 jaar) (20 g/dag) en oudere volwassenen (65 jaar en ouder) (24 g/dag).

Gemiddelde gebruikelijke inname van volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd en geslacht, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De gemiddelde inname verwijst naar de geschatte gemiddelde gebruikelijke inname, berekend op basis van twee niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsnavragen. 
  • Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
  • In België bedraagt de gemiddelde inname van volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) door de bevolking van 3 jaar en ouder 53 g/dag. 
  • Over het algemeen hebben mannen een hogere inname van volkorenproducten (inclusief bruine of meergranen producten) (58 g/dag) dan vrouwen (47 g/dag). Dit verschil is het meest uitgesproken bij volwassenen (18-64 jaar) (58 vs. 47 g/dag) en oudere volwassenen (65 jaar en ouder) (82 vs. 63 g/dag).
  • De gemiddelde inname van volkorenproducten (inclusief bruine of meergranen producten) is lager bij kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) (36 g/dag) dan bij volwassenen (18-64 jaar) (53 g/dag) en oudere volwassenen (65 jaar en ouder) (72 g/dag).

Percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder dat minstens 125 g volkoren graanproducten per dag eet, volgens leeftijd en geslacht, België: 2022-2023 

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) zijn niet opgenomen, omdat de voedingsaanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad alleen geldt voor volwassenen. 
  • Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
  • Slechts 1% van de volwassenen voldoet aan de aanbeveling om minstens 125 g volkoren graanproducten per dag te eten.
  • 1% van de vrouwen en 2% van de mannen voldoet aan deze aanbeveling, terwijl 1% van de volwassenen van 18-64 jaar en 2% van de volwassenen van 65 jaar en ouder aan deze aanbeveling voldoet. 
  • Op basis van de beschikbare gegevens kan echter niet worden geconcludeerd of mannen of oudere volwassenen daadwerkelijk vaker aan de aanbevolen dagelijkse inname van 125 g volkoren graanproducten voldoen. 

Percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder dat minstens 125 g volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) per dag eet, volgens leeftijd en geslacht, België: 2022-2023 

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) zijn niet opgenomen, omdat de voedingsaanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad alleen geldt voor volwassenen.
  • Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
  • 8% van de volwassenen voldoet aan de aanbeveling om minstens 125 g volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) per dag te eten.
  • Mannen voldoen vaker aan deze aanbeveling (12%) dan vrouwen (5%), zowel onder volwassenen van 18-64 jaar (10% vs. 4%) als onder oudere volwassenen van 65 jaar en ouder (19% vs. 7%).
  • Volwassenen van 65 jaar en ouder voldoen vaker aan deze aanbeveling (13%) dan volwassenen van 18-64 jaar (7%).

 

Percentage van de Belgische bevolking van 3 jaar en ouder dat nooit volkoren graanproducten (brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren) eet, volgens leeftijd en geslacht, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Deze percentages zijn berekend op basis van de items van de voedselfrequentievragenlijst voor „Bruin brood en/of volkoren brood (multigranen brood)”, „Volkoren ontbijtgranen”, „Bruine rijst” en „Volkoren pasta, deegwaren”. Personen die voor elk van deze items aangaven ze nooit te consumeren, werden beschouwd als personen die nooit volkoren graanproducten consumeren. Aangezien bruin brood gecombineerd is met volkoren brood, is het resulterende percentage een onderschatting.
  • Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
  • In België eet 6% van de bevolking van 3 jaar en ouder nooit volkoren graanproducten zoals brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren.
  • Het nooit eten van volkoren graanproducten verschilt niet tussen mannen en vrouwen.
  • Jongvolwassenen (18-39 jaar) eten minder vaak nooit volkoren graanproducten (3%) dan kinderen (3-9 jaar) (8%), adolescenten (10-17 jaar) (10%) en oudere volwassenen (65 jaar en ouder) (6%).

 

Percentage van de Belgische bevolking van 3 jaar en ouder dat nooit volkoren graanproducten eet, volgens type bron (brood, ontbijtgranen, rijst of deegwaren), België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Deze percentages zijn berekend op basis van de items van de voedselfrequentievragenlijst voor „Bruin brood en/of volkoren brood (multigranen brood)”, „Volkoren ontbijtgranen”, „Bruine rijst” en „Volkoren pasta, deegwaren”. Personen die voor elk van deze items aangaven ze nooit te consumeren, werden beschouwd als personen die nooit volkoren graanproducten consumeren. Aangezien bruin brood gecombineerd is met volkoren brood, is het resulterende percentage een onderschatting.
  • Slechts 9% van de bevolking eet nooit bruin en/of volkoren brood.
  • Meer dan de helft van de bevolking eet nooit volkoren ontbijtgranen (57%) of volkoren rijst (55%).
  • Bijna de helft van de bevolking eet nooit volkoren pasta (46%).

 

Volgens opleidingsniveau

Gemiddelde gebruikelijke inname van volkoren graanproducten (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De gemiddelde inname verwijst naar de geschatte gemiddelde gebruikelijke inname, berekend op basis van twee niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsnavragen.
  • Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door rekening te houden met het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of (ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
  • Mensen met een laag opleidingsniveau hebben een lagere gemiddelde inname van volkoren graanproducten (16 g/dag) dan mensen met een middelhoog (21 g/dag) of hoog opleidingsniveau (22 g/dag).

Gemiddelde gebruikelijke inname van volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De gemiddelde inname verwijst naar de geschatte gemiddelde gebruikelijke inname, berekend op basis van twee niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsnavragen.
  • Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door rekening te houden met het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of (ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
  • Mensen met een laag opleidingsniveau hebben een lagere gemiddelde inname van volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) (46 g/dag) dan mensen met een middelhoog (56 g/dag) of hoog opleidingsniveau (57 g/dag).

Percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder dat minstens 125 g volkoren graanproducten per dag eet, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) zijn niet opgenomen, omdat de voedingsaanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad alleen geldt voor volwassenen.
  • Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door rekening te houden met het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of (ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
  • Het percentage volwassenen dat voldoet aan de aanbeveling om minstens 125 g volkoren graanproducten per dag te eten, verschilt niet volgens opleidingsniveau.       

Percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder dat minstens 125 g volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) per dag eet, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) zijn niet opgenomen, omdat de voedingsaanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad alleen geldt voor volwassenen.
  • Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door rekening te houden met het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of (ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
  • Het percentage volwassenen dat voldoet aan de aanbeveling om minstens 125 g volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) per dag te eten, verschilt niet volgens opleidingsniveau.  

Percentage van de Belgische bevolking van 3 jaar en ouder dat nooit volkoren graanproducten (brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren) eet, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Deze percentages zijn berekend op basis van de items van de voedselfrequentievragenlijst voor „Bruin brood en/of volkoren brood (multigranen brood)”, „Volkoren ontbijtgranen”, „Bruine rijst” en „Volkoren pasta, deegwaren”. Personen die voor elk van deze items aangaven ze nooit te consumeren, werden beschouwd als personen die nooit volkoren graanproducten consumeren. Aangezien bruin brood gecombineerd is met volkoren brood, is het resulterende percentage een onderschatting.
  • Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door rekening te houden met het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of (ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
  • Mensen met een laag opleidingsniveau eten vaker nooit volkoren graanproducten (zoals brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren) (9%) dan mensen met een middelhoog (3%) of hoog opleidingsniveau (2%).  

Volgens regio

Gemiddelde gebruikelijke inname van volkoren graanproducten (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens regio, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De gemiddelde inname verwijst naar de geschatte gemiddelde gebruikelijke inname, berekend op basis van twee niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsnavragen.
  • Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
  • De gemiddelde inname van volkoren graanproducten is hoger in Vlaanderen (22 g/dag) dan in Wallonië (15 g/dag).

Gemiddelde gebruikelijke inname van volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens regio, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De gemiddelde inname verwijst naar de geschatte gemiddelde gebruikelijke inname, berekend op basis van twee niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsnavragen.
  • Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
  • De gemiddelde inname van volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) is hoger in Vlaanderen (65 g/dag) dan in Wallonië (34 g/dag).

Percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder dat minstens 125 g volkoren graanproducten per dag eet, volgens regio, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) zijn niet opgenomen, omdat de voedingsaanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad alleen geldt voor volwassenen.
  • Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
  • In Vlaanderen voldoet 2% van de volwassenen aan de aanbeveling om minstens 125 g volkoren graanproducten per dag te eten, tegenover 1% in Wallonië. Uit de beschikbare gegevens kan echter niet worden geconcludeerd of volwassenen in Vlaanderen vaker aan de aanbeveling voldoen.

Percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder dat minstens 125 g volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) per dag eet, volgens regio, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) zijn niet opgenomen, omdat deze voedingsaanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad alleen geldt voor volwassenen.
  • Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
  • Het percentage volwassenen dat voldoet aan de aanbeveling om minstens 125 g volkorenproducten (inclusief bruine of meergranen producten) te eten, is hoger in Vlaanderen (13%) dan in Wallonië (3%).

Percentage van de Belgische bevolking van 3 jaar en ouder dat nooit volkoren graanproducten (brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren) eet, volgens regio, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Deze percentages zijn berekend op basis van de items van de voedselfrequentievragenlijst voor „Bruin brood en/of volkoren brood (multigranen brood)”, „Volkoren ontbijtgranen”, „Bruine rijst” en „Volkoren pasta, deegwaren”. Personen die voor elk van deze items aangaven ze nooit te consumeren, werden beschouwd als personen die nooit volkoren graanproducten consumeren. Aangezien bruin brood gecombineerd is met volkoren brood, is het resulterende percentage een onderschatting.
  • Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
  • Inwoners van Wallonië eten vaker nooit volkoren graanproducten (zoals brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren) (10%) dan inwoners van Vlaanderen (4%).

Volgens jaar

Gemiddelde gebruikelijke inname van volkoren graanproducten (g/dag) in de bevolking van 3 tot 64 jaar, volgens jaar, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De gemiddelde inname verwijst naar de geschatte gemiddelde gebruikelijke inname, berekend op basis van twee niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsnavragen.
  • Volwassenen van 65 jaar en ouder zijn niet opgenomen omdat zij geen deel uitmaakten van de doelpopulatie van het onderzoek van 2014-2015.
  • De gemiddelde inname van volkoren graanproducten in de bevolking van 3 tot 64 jaar is niet veranderd tussen 2014-2015 en 2022-2023 (16 g/dag en 18 g/dag). 

Gemiddelde gebruikelijke inname van volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) (g/dag) in de bevolking van 3 tot 64 jaar, volgens jaar, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De gemiddelde inname verwijst naar de geschatte gemiddelde gebruikelijke inname, berekend op basis van twee niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsnavragen.
  • Volwassenen van 65 jaar en ouder zijn niet opgenomen omdat zij geen deel uitmaakten van de doelpopulatie van het onderzoek van 2014-2015.
  • De gemiddelde inname van volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) in de bevolking van 3 tot 64 jaar is gedaald tussen 2014-2015 en 2022-2023 van 57 g/dag naar 48 g/dag. 

Percentage van de bevolking van 18 tot 64 jaar dat minstens 125 g volkoren graanproducten per dag eet, volgens jaar, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) zijn niet opgenomen, omdat deze voedingsaanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad alleen geldt voor volwassenen. 
  • Volwassenen van 65 jaar en ouder zijn niet opgenomen omdat zij geen deel uitmaakten van de doelpopulatie van het onderzoek van 2014-2015.
  • Het percentage volwassenen van 18-64 jaar dat voldoet aan de aanbevolen dagelijkse inname van minstens 125 g volkoren graanproducten is niet veranderd tussen 2014-2015 en 2022-2023 (1%).    

Percentage van de bevolking van 18 tot 64 jaar dat minstens 125 g volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) per dag eet, volgens jaar, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • Kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) zijn niet opgenomen, omdat deze voedingsaanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad alleen geldt voor volwassenen.
  • Volwassenen van 65 jaar en ouder zijn niet opgenomen omdat zij geen deel uitmaakten van de doelpopulatie van het onderzoek van 2014-2015.
  • Het percentage volwassenen van 18-64 jaar dat voldoet aan de aanbevolen dagelijkse inname van minstens 125 g volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) is gedaald tussen 2014-2015 en 2022-2023 van 12% naar 7%.

Percentage van de Belgische bevolking van 3 tot 64 jaar dat nooit volkoren graanproducten (brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren) eet, volgens jaar, België: 2022-2023

  • Gecorrigeerd = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status, en gecorrigeerd volgens leeftijd en geslacht op basis van een lineair regressiemodel (met de Belgische bevolking van 2022-2023 als referentie).
  • Deze percentages zijn berekend op basis van de items van de voedselfrequentievragenlijst voor „Bruin brood en/of volkoren brood (multigranen brood)”, „Volkoren ontbijtgranen”, „Bruine rijst” en „Volkoren pasta, deegwaren”. Personen die voor elk van deze items aangaven ze nooit te consumeren, werden beschouwd als personen die nooit volkoren graanproducten consumeren. Aangezien bruin brood gecombineerd is met volkoren brood, is het resulterende percentage een onderschatting.
  • Volwassenen van 65 jaar en ouder zijn niet opgenomen omdat zij geen deel uitmaakten van de doelpopulatie van het onderzoek van 2014-2015.
  • Het percentage van de bevolking tussen 3 en 64 jaar dat nooit volkoren graanproducten (zoals brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren) eet, is tussen 2014-2015 en 2022-2023 gedaald van 8% naar 5%.

Gelieve naar deze pagina te verwijzen als: Sciensano: Voedingsaanbevelingen: Volkoren graanproducten, Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België, https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/voedingsaanbevelingen/volkoren-graanproducten

Meer resultaten

Bekijk onze gegevens per regio, geslacht en andere variabelen op ons interactieve dashboard EatMoveStats waarmee u eenvoudig gegevens kunt exporteren.

 

QR code

QR code for this page URL