Last updated on 8-8-2025 by Elise Grimm
BELANGRIJKSTE RESULTATEN
De bevolking van 3 jaar en ouder eet gemiddeld 19 g volkoren graanproducten per dag. Wanneer ook bruine of meergranen producten worden meegerekend, stijgt dit naar 53 g per dag
Slechts 1% van de volwassenen voldoet aan het aanbevolen minimum van 125 g volkoren graanproducten per dag. Wanneer ook bruine of meergranen producten worden meegerekend, stijgt dit naar 8%
Mensen met een laag opleidingsniveau eten minder volkoren graanproducten dan mensen met een hoog opleidingsniveau
Inwoners van Vlaanderen hebben een hogere inname van volkoren graanproducten dan inwoners van Wallonië
Ongeveer de helft van de bevolking eet nooit volkoren ontbijtgranen (57%), volkoren rijst (55%) of volkoren pasta (46%)
Volgens leeftijd en geslacht
Gemiddelde gebruikelijke inname van volkoren graanproducten (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd en geslacht, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De gemiddelde inname verwijst naar de geschatte gemiddelde gebruikelijke inname, berekend op basis van twee niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsnavragen.
- Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
- In België bedraagt de gemiddelde inname van volkoren graanproducten door de bevolking van 3 jaar en ouder 19 g/dag, terwijl de mediane inname 8 g/dag is.
- Er zijn geen verschillen in de gemiddelde inname van volkoren graanproducten tussen mannen en vrouwen, behalve bij oudere volwassenen (65 jaar en ouder) waar mannen (28 g/dag) een hogere inname hebben dan vrouwen (20 g/dag).
- De gemiddelde inname van volkoren graanproducten is lager bij kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) (13 g/dag) dan bij volwassenen (18-64 jaar) (20 g/dag) en oudere volwassenen (65 jaar en ouder) (24 g/dag).
Gemiddelde gebruikelijke inname van volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd en geslacht, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De gemiddelde inname verwijst naar de geschatte gemiddelde gebruikelijke inname, berekend op basis van twee niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsnavragen.
- Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
- In België bedraagt de gemiddelde inname van volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) door de bevolking van 3 jaar en ouder 53 g/dag.
- Over het algemeen hebben mannen een hogere inname van volkorenproducten (inclusief bruine of meergranen producten) (58 g/dag) dan vrouwen (47 g/dag). Dit verschil is het meest uitgesproken bij volwassenen (18-64 jaar) (58 vs. 47 g/dag) en oudere volwassenen (65 jaar en ouder) (82 vs. 63 g/dag).
- De gemiddelde inname van volkorenproducten (inclusief bruine of meergranen producten) is lager bij kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) (36 g/dag) dan bij volwassenen (18-64 jaar) (53 g/dag) en oudere volwassenen (65 jaar en ouder) (72 g/dag).
Percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder dat minstens 125 g volkoren graanproducten per dag eet, volgens leeftijd en geslacht, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) zijn niet opgenomen, omdat de voedingsaanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad alleen geldt voor volwassenen.
- Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
- Slechts 1% van de volwassenen voldoet aan de aanbeveling om minstens 125 g volkoren graanproducten per dag te eten.
- 1% van de vrouwen en 2% van de mannen voldoet aan deze aanbeveling, terwijl 1% van de volwassenen van 18-64 jaar en 2% van de volwassenen van 65 jaar en ouder aan deze aanbeveling voldoet.
- Op basis van de beschikbare gegevens kan echter niet worden geconcludeerd of mannen of oudere volwassenen daadwerkelijk vaker aan de aanbevolen dagelijkse inname van 125 g volkoren graanproducten voldoen.
Percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder dat minstens 125 g volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) per dag eet, volgens leeftijd en geslacht, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) zijn niet opgenomen, omdat de voedingsaanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad alleen geldt voor volwassenen.
- Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
- 8% van de volwassenen voldoet aan de aanbeveling om minstens 125 g volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) per dag te eten.
- Mannen voldoen vaker aan deze aanbeveling (12%) dan vrouwen (5%), zowel onder volwassenen van 18-64 jaar (10% vs. 4%) als onder oudere volwassenen van 65 jaar en ouder (19% vs. 7%).
- Volwassenen van 65 jaar en ouder voldoen vaker aan deze aanbeveling (13%) dan volwassenen van 18-64 jaar (7%).
Percentage van de Belgische bevolking van 3 jaar en ouder dat nooit volkoren graanproducten (brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren) eet, volgens leeftijd en geslacht, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Deze percentages zijn berekend op basis van de items van de voedselfrequentievragenlijst voor „Bruin brood en/of volkoren brood (multigranen brood)”, „Volkoren ontbijtgranen”, „Bruine rijst” en „Volkoren pasta, deegwaren”. Personen die voor elk van deze items aangaven ze nooit te consumeren, werden beschouwd als personen die nooit volkoren graanproducten consumeren. Aangezien bruin brood gecombineerd is met volkoren brood, is het resulterende percentage een onderschatting.
- Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
- In België eet 6% van de bevolking van 3 jaar en ouder nooit volkoren graanproducten zoals brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren.
- Het nooit eten van volkoren graanproducten verschilt niet tussen mannen en vrouwen.
- Jongvolwassenen (18-39 jaar) eten minder vaak nooit volkoren graanproducten (3%) dan kinderen (3-9 jaar) (8%), adolescenten (10-17 jaar) (10%) en oudere volwassenen (65 jaar en ouder) (6%).
Percentage van de Belgische bevolking van 3 jaar en ouder dat nooit volkoren graanproducten eet, volgens type bron (brood, ontbijtgranen, rijst of deegwaren), België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Deze percentages zijn berekend op basis van de items van de voedselfrequentievragenlijst voor „Bruin brood en/of volkoren brood (multigranen brood)”, „Volkoren ontbijtgranen”, „Bruine rijst” en „Volkoren pasta, deegwaren”. Personen die voor elk van deze items aangaven ze nooit te consumeren, werden beschouwd als personen die nooit volkoren graanproducten consumeren. Aangezien bruin brood gecombineerd is met volkoren brood, is het resulterende percentage een onderschatting.
- Slechts 9% van de bevolking eet nooit bruin en/of volkoren brood.
- Meer dan de helft van de bevolking eet nooit volkoren ontbijtgranen (57%) of volkoren rijst (55%).
- Bijna de helft van de bevolking eet nooit volkoren pasta (46%).
Volgens opleidingsniveau
Gemiddelde gebruikelijke inname van volkoren graanproducten (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De gemiddelde inname verwijst naar de geschatte gemiddelde gebruikelijke inname, berekend op basis van twee niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsnavragen.
- Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door rekening te houden met het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of (ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
- Mensen met een laag opleidingsniveau hebben een lagere gemiddelde inname van volkoren graanproducten (16 g/dag) dan mensen met een middelhoog (21 g/dag) of hoog opleidingsniveau (22 g/dag).
Gemiddelde gebruikelijke inname van volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De gemiddelde inname verwijst naar de geschatte gemiddelde gebruikelijke inname, berekend op basis van twee niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsnavragen.
- Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door rekening te houden met het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of (ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
- Mensen met een laag opleidingsniveau hebben een lagere gemiddelde inname van volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) (46 g/dag) dan mensen met een middelhoog (56 g/dag) of hoog opleidingsniveau (57 g/dag).
Percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder dat minstens 125 g volkoren graanproducten per dag eet, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) zijn niet opgenomen, omdat de voedingsaanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad alleen geldt voor volwassenen.
- Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door rekening te houden met het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of (ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
- Het percentage volwassenen dat voldoet aan de aanbeveling om minstens 125 g volkoren graanproducten per dag te eten, verschilt niet volgens opleidingsniveau.
Percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder dat minstens 125 g volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) per dag eet, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) zijn niet opgenomen, omdat de voedingsaanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad alleen geldt voor volwassenen.
- Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door rekening te houden met het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of (ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
- Het percentage volwassenen dat voldoet aan de aanbeveling om minstens 125 g volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) per dag te eten, verschilt niet volgens opleidingsniveau.
Percentage van de Belgische bevolking van 3 jaar en ouder dat nooit volkoren graanproducten (brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren) eet, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Deze percentages zijn berekend op basis van de items van de voedselfrequentievragenlijst voor „Bruin brood en/of volkoren brood (multigranen brood)”, „Volkoren ontbijtgranen”, „Bruine rijst” en „Volkoren pasta, deegwaren”. Personen die voor elk van deze items aangaven ze nooit te consumeren, werden beschouwd als personen die nooit volkoren graanproducten consumeren. Aangezien bruin brood gecombineerd is met volkoren brood, is het resulterende percentage een onderschatting.
- Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door rekening te houden met het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of (ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.
- Mensen met een laag opleidingsniveau eten vaker nooit volkoren graanproducten (zoals brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren) (9%) dan mensen met een middelhoog (3%) of hoog opleidingsniveau (2%).
Volgens regio
Gemiddelde gebruikelijke inname van volkoren graanproducten (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens regio, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De gemiddelde inname verwijst naar de geschatte gemiddelde gebruikelijke inname, berekend op basis van twee niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsnavragen.
- Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
- De gemiddelde inname van volkoren graanproducten is hoger in Vlaanderen (22 g/dag) dan in Wallonië (15 g/dag).
Gemiddelde gebruikelijke inname van volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens regio, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De gemiddelde inname verwijst naar de geschatte gemiddelde gebruikelijke inname, berekend op basis van twee niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsnavragen.
- Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
- De gemiddelde inname van volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) is hoger in Vlaanderen (65 g/dag) dan in Wallonië (34 g/dag).
Percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder dat minstens 125 g volkoren graanproducten per dag eet, volgens regio, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) zijn niet opgenomen, omdat de voedingsaanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad alleen geldt voor volwassenen.
- Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
- In Vlaanderen voldoet 2% van de volwassenen aan de aanbeveling om minstens 125 g volkoren graanproducten per dag te eten, tegenover 1% in Wallonië. Uit de beschikbare gegevens kan echter niet worden geconcludeerd of volwassenen in Vlaanderen vaker aan de aanbeveling voldoen.
Percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder dat minstens 125 g volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) per dag eet, volgens regio, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) zijn niet opgenomen, omdat deze voedingsaanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad alleen geldt voor volwassenen.
- Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
- Het percentage volwassenen dat voldoet aan de aanbeveling om minstens 125 g volkorenproducten (inclusief bruine of meergranen producten) te eten, is hoger in Vlaanderen (13%) dan in Wallonië (3%).
Percentage van de Belgische bevolking van 3 jaar en ouder dat nooit volkoren graanproducten (brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren) eet, volgens regio, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Deze percentages zijn berekend op basis van de items van de voedselfrequentievragenlijst voor „Bruin brood en/of volkoren brood (multigranen brood)”, „Volkoren ontbijtgranen”, „Bruine rijst” en „Volkoren pasta, deegwaren”. Personen die voor elk van deze items aangaven ze nooit te consumeren, werden beschouwd als personen die nooit volkoren graanproducten consumeren. Aangezien bruin brood gecombineerd is met volkoren brood, is het resulterende percentage een onderschatting.
- Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
- Inwoners van Wallonië eten vaker nooit volkoren graanproducten (zoals brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren) (10%) dan inwoners van Vlaanderen (4%).
Volgens jaar
Gemiddelde gebruikelijke inname van volkoren graanproducten (g/dag) in de bevolking van 3 tot 64 jaar, volgens jaar, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De gemiddelde inname verwijst naar de geschatte gemiddelde gebruikelijke inname, berekend op basis van twee niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsnavragen.
- Volwassenen van 65 jaar en ouder zijn niet opgenomen omdat zij geen deel uitmaakten van de doelpopulatie van het onderzoek van 2014-2015.
- De gemiddelde inname van volkoren graanproducten in de bevolking van 3 tot 64 jaar is niet veranderd tussen 2014-2015 en 2022-2023 (16 g/dag en 18 g/dag).
Gemiddelde gebruikelijke inname van volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) (g/dag) in de bevolking van 3 tot 64 jaar, volgens jaar, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De gemiddelde inname verwijst naar de geschatte gemiddelde gebruikelijke inname, berekend op basis van twee niet-opeenvolgende 24-uurs voedingsnavragen.
- Volwassenen van 65 jaar en ouder zijn niet opgenomen omdat zij geen deel uitmaakten van de doelpopulatie van het onderzoek van 2014-2015.
- De gemiddelde inname van volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) in de bevolking van 3 tot 64 jaar is gedaald tussen 2014-2015 en 2022-2023 van 57 g/dag naar 48 g/dag.
Percentage van de bevolking van 18 tot 64 jaar dat minstens 125 g volkoren graanproducten per dag eet, volgens jaar, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) zijn niet opgenomen, omdat deze voedingsaanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad alleen geldt voor volwassenen.
- Volwassenen van 65 jaar en ouder zijn niet opgenomen omdat zij geen deel uitmaakten van de doelpopulatie van het onderzoek van 2014-2015.
- Het percentage volwassenen van 18-64 jaar dat voldoet aan de aanbevolen dagelijkse inname van minstens 125 g volkoren graanproducten is niet veranderd tussen 2014-2015 en 2022-2023 (1%).
Percentage van de bevolking van 18 tot 64 jaar dat minstens 125 g volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) per dag eet, volgens jaar, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- Kinderen (3-9 jaar) en adolescenten (10-17 jaar) zijn niet opgenomen, omdat deze voedingsaanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad alleen geldt voor volwassenen.
- Volwassenen van 65 jaar en ouder zijn niet opgenomen omdat zij geen deel uitmaakten van de doelpopulatie van het onderzoek van 2014-2015.
- Het percentage volwassenen van 18-64 jaar dat voldoet aan de aanbevolen dagelijkse inname van minstens 125 g volkoren graanproducten (inclusief bruine of meergranen producten) is gedaald tussen 2014-2015 en 2022-2023 van 12% naar 7%.
Percentage van de Belgische bevolking van 3 tot 64 jaar dat nooit volkoren graanproducten (brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren) eet, volgens jaar, België: 2022-2023
- Gecorrigeerd = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status, en gecorrigeerd volgens leeftijd en geslacht op basis van een lineair regressiemodel (met de Belgische bevolking van 2022-2023 als referentie).
- Deze percentages zijn berekend op basis van de items van de voedselfrequentievragenlijst voor „Bruin brood en/of volkoren brood (multigranen brood)”, „Volkoren ontbijtgranen”, „Bruine rijst” en „Volkoren pasta, deegwaren”. Personen die voor elk van deze items aangaven ze nooit te consumeren, werden beschouwd als personen die nooit volkoren graanproducten consumeren. Aangezien bruin brood gecombineerd is met volkoren brood, is het resulterende percentage een onderschatting.
- Volwassenen van 65 jaar en ouder zijn niet opgenomen omdat zij geen deel uitmaakten van de doelpopulatie van het onderzoek van 2014-2015.
- Het percentage van de bevolking tussen 3 en 64 jaar dat nooit volkoren graanproducten (zoals brood, ontbijtgranen, rijst en deegwaren) eet, is tussen 2014-2015 en 2022-2023 gedaald van 8% naar 5%.
Gelieve naar deze pagina te verwijzen als: Sciensano: Voedingsaanbevelingen: Volkoren graanproducten, Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België, https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/voedingsaanbevelingen/volkoren-graanproducten