BELANGRIJKSTE RESULTATEN
Volgens geslacht
Gemiddelde consumptie van sauzen, kruiden en specerijen (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens geslacht, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
- De gemiddelde consumptie van sauzen, kruiden en specerijen is 31 g/dag. Tomatensauzen, dressings en mayonaise en overige sauzen worden in vergelijkbare mate geconsumeerd.
- Mannen consumeren meer sauzen, kruiden en specerijen (37 g/dag) dan vrouwen (26 g/dag).
- De gemiddelde consumptie van elk van de subcategorieën is vergelijkbaar voor mannen en vrouwen, waarbij kruiden, specerijen en smaakmakers het minst worden geconsumeerd.
Volgens leeftijd
Gemiddelde consumptie van sauzen, kruiden en specerijen (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
- Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
-
De consumptie van sauzen, kruiden en specerijen verschilt naargelang de verschillende leeftijdsgroepen. De consumptie van sauzen, kruiden en specerijen zijn vergelijkbaar in de leeftijdsgroep 10-17 jaar (31 g/dag), de leeftijdsgroep 40-64 jaar (30 g/dag) en de leeftijdsgroep 65+ (28 g/dag). Volwassenen van 18-39 jaar consumeren het meest sauzen, kruiden en specerijen (40 g/dag), terwijl kinderen van 3-9 jaar de laagste (19 g/dag) consumptie aan sauzen, kruiden en specerijen hebben.
Volgens opleidingsniveau
Gemiddelde consumptie van sauzen, kruiden en specerijen (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
- Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door te kijken naar het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.Frequentie van de eierconsumptie in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023
-
Personen met een laag, gemiddeld en hoog opleidingsniveau vertonen een vergelijkbare gemiddelde consumptie van sauzen, kruiden en specerijen (respectievelijk 31 g/dag, 31 g/dag en 30 g/dag).
-
De verdeling van de verschillende subcategorieën van sauzen, kruiden en specerijen is vergelijkbaar over alle opleidingsniveaus.
Volgens regio
Gemiddelde consumptie van sauzen, kruiden en specerijen (g/dag) bij de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens regio, België: 2022-2023
- Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
- De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
- Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
- De gemiddelde dagelijkse consumptie van sauzen, kruiden en specerijen in Vlaanderen (33 g/dag) en Wallonië (29 g/dag) is vergelijkbaar.
- Broodbeleg op basis van mayonaise en overige sauzen worden meer geconsumeerd in Vlaanderen, terwijl tomatensauzen meer geconsumeerd worden in Wallonië.
Gelieve naar deze pagina te verwijzen als: Sciensano. Voedselconsumptie: Sauzen, kruiden en specerijen, Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België. https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/voedselconsumptie/sauzen-kruiden-en-specerijen
