Sauzen, kruiden en specerijen

Last updated on 8-8-2025 by Laïla Boulbayem

Waarom bestuderen we het voedingspatroon van de bevolking?

  • Onze voeding heeft een directe invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Door de voedingspatronen van de bevolking te bestuderen (Welke voedingsmiddelen worden gegeten? Hoe vaak? En door wie?) kunnen we verbeterpunten identificeren en weloverwogen beslissingen nemen om gezondere eetgewoonten te bevorderen. Deze kennis helpt bij het verminderen van het risico op voedingsgerelateerde ziekten en draagt bij aan de ontwikkeling van gezonde, duurzame voedselsystemen.
  • Op deze pagina bespreken we de consumptie van sauzen, kruiden en specerijen.

   

Hoe hebben we de consumptie sauzen, kruiden en specerijen bestudeerd?

  • De consumptie van sauzen, kruiden en specerijen werd berekend op basis van gegevens van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen en dit zowel voor de gehele populatie als per bevolkingsgroep. Getrainde interviewers registreerden, op twee niet-opeenvolgende dagen, alle voedingsmiddelen en dranken die de deelnemers de dag voordien hadden geconsumeerd met behulp van een gespecialiseerd computerprogramma (GloboDiet®). 
  • De gemiddelde consumptie van sauzen, kruiden en specerijen (in gram per dag) werd berekend op basis van de gemiddelde consumptie over de twee 24-uursvoedingsnavragen van elke deelnemer en afzonderlijk bepaald voor het totaal en per subcategorie. Aangezien de gemiddelde verdelingen scheef zijn, moeten vergelijkingen tussen subgroepen van de populatie met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden.
  • De gedetailleerde methodologie is hier te vinden.

 

Wat omvat de groep ‘sauzen, kruiden en specerijen’?

  • De groep sauzen, kruiden en specerijen omvat:
    • Tomatensauzen zoals ketchup, tomatensalsa, tomatenpuree, pastasaus, etc.;
    • Overige sauzen zoals kerriesaus, béchamelsaus, chutney, champignonsaus, kaassaus, etc.;
    • Dressings en mayonaises zoals tartaarsaus, andalousesaus, bearnaisesaus, dressings, etc.;
    • Broodbeleg op basis van mayonaise zoals eiersalade, tonijnsalade, kipsalade, etc.;
    • Kruiden, specerijen en smaakmakers zoals basilicum, peterselie, droge kruiden, mosterd, sambal, etc.

BELANGRIJKSTE RESULTATEN

De gemiddelde consumptie van sauzen, kruiden en specerijen is 31 g per dag
Mannen consumeren 37 g sauzen, kruiden en specerijen per dag, tegenover 26 g bij vrouwen
De consumptie van sauzen, kruiden en specerijen is vergelijkbaar in de leeftijdsgroepen 10-17 jaar (31 g per dag), 40-64 jaar (30 g per dag) en 65 jaar en ouder (28 g per dag). Volwassenen van 18-39 jaar hebben de hoogste consumptie van sauzen, kruiden en specerijen (40 g per dag), terwijl kinderen van 3-9 jaar de laagste consumptie hebben (19 g per dag)

Volgens geslacht 

Gemiddelde consumptie van sauzen, kruiden en specerijen (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens geslacht, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status. 
  • De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
  • De gemiddelde consumptie van sauzen, kruiden en specerijen is 31 g/dag. Tomatensauzen, dressings en mayonaise en overige sauzen worden in vergelijkbare mate geconsumeerd.
  • Mannen consumeren meer sauzen, kruiden en specerijen (37 g/dag) dan vrouwen (26 g/dag). 
  • De gemiddelde consumptie van elk van de subcategorieën is vergelijkbaar voor mannen en vrouwen, waarbij kruiden, specerijen en smaakmakers het minst worden geconsumeerd. 

 

Volgens leeftijd

Gemiddelde consumptie van sauzen, kruiden en specerijen (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens leeftijd, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
  • Oudere volwassenen (65 jaar en ouder) omvatten geen personen die in zorginstellingen verblijven, personen die in het ziekenhuis liggen of personen die aanzienlijke hulp nodig zouden hebben gehad tijdens de interviews (bv. mensen met cognitieve beperkingen).
  • De consumptie van sauzen, kruiden en specerijen verschilt naargelang de verschillende leeftijdsgroepen. De consumptie van sauzen, kruiden en specerijen zijn vergelijkbaar in de leeftijdsgroep 10-17 jaar (31 g/dag), de leeftijdsgroep 40-64 jaar (30 g/dag) en de leeftijdsgroep 65+ (28 g/dag). Volwassenen van 18-39 jaar consumeren het meest sauzen, kruiden en specerijen (40 g/dag), terwijl kinderen van 3-9 jaar de laagste (19 g/dag) consumptie aan sauzen, kruiden en specerijen hebben. 

Volgens opleidingsniveau

Gemiddelde consumptie van sauzen, kruiden en specerijen (g/dag) in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status. 
  • De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
  • Het opleidingsniveau wordt berekend op het niveau van het huishouden door te kijken naar het hoogste diploma behaald door: (i) de respondenten of hun partner voor volwassenen (van 18 jaar en ouder), of ii) de vader en moeder (of verzorger, indien van toepassing) voor kinderen en adolescenten (van 3 tot 17 jaar). Gemakshalve verwijzen we echter naar het opleidingsniveau van individuen in plaats van naar het opleidingsniveau van hun huishoudens.Frequentie van de eierconsumptie in de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens opleidingsniveau, België: 2022-2023
  • Personen met een laag, gemiddeld en hoog opleidingsniveau vertonen een vergelijkbare gemiddelde consumptie van sauzen, kruiden en specerijen (respectievelijk 31 g/dag, 31 g/dag en 30 g/dag). 

  • De verdeling van de verschillende subcategorieën van sauzen, kruiden en specerijen is vergelijkbaar over alle opleidingsniveaus.

Volgens regio

Gemiddelde consumptie van sauzen, kruiden en specerijen (g/dag) bij de bevolking van 3 jaar en ouder, volgens regio, België: 2022-2023

  • Ruw = resultaten gewogen voor seizoen, leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status.
  • De gemiddelde consumptie verwijst naar de gemiddelde consumptie van de populatie, berekend op basis van de individuele gemiddelde consumptie van twee niet-opeenvolgende 24-uursvoedingsnavragen.
  • Brussel is uitgesloten van de regionale vergelijking vanwege een onvoldoende aantal deelnemers, maar is wel opgenomen in de nationale gegevens van België.
  • De gemiddelde dagelijkse consumptie van sauzen, kruiden en specerijen in Vlaanderen (33 g/dag) en Wallonië (29 g/dag) is vergelijkbaar. 
  • Broodbeleg op basis van mayonaise en overige sauzen worden meer geconsumeerd in Vlaanderen, terwijl tomatensauzen meer geconsumeerd worden in Wallonië.   

Gelieve naar deze pagina te verwijzen als: Sciensano. Voedselconsumptie: Sauzen, kruiden en specerijen, Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2025, Brussel, België. https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/voedselconsumptie/sauzen-kruiden-en-specerijen

QR code

QR code for this page URL