Biodiversiteit

Biodiversiteit betekent een verscheidenheid aan:

  • soorten (planten, dieren, schimmels, micro-organismen, …) maar ook 
  • genen binnen deze soorten
  • ecosystemen waarin de soorten zich bevinden.

Er zijn steeds meer bewijzen dat contact met ‘biodiverse’ of ‘groene’ omgevingen gunstige effecten heeft op de gezondheid en het welzijn van de mens. Een natuurlijke omgeving verbetert de geestelijke gezondheid, vermindert allergieën en vermindert sterfte door alle oorzaken, luchtwegen, hart- en vaatziekten en kanker.

Biodiversiteit en ecosysteemdiensten

In een groot aantal studies is aangetoond dat ecosystemen met een grote biodiversiteit veel efficiënter zijn in het voorzien van meerdere hoogwaardige ecosysteemdiensten (oftewel de theorie van de biodiversiteit in de werking van ecosystemen). Ecosysteemdiensten kunnen worden beschreven als de ecologische kenmerken, functies of processen die direct of indirect bijdragen aan het welzijn van de mens, m.a.w. de voordelen die mensen uit de werking van ecosystemen halen. Omgevingen:

  • verschaffen voedsel, brandstof, water, geneesmiddelen en andere materialen (dit zijn de bevoorradingsdiensten)
  • regelen het lokaal en mondiaal klimaat, de luchtkwaliteit, de bestuiving, platen en door vectoren overgedragen ziekten (dit zijn de regulerende diensten)
  • bieden een habitat voor biologische diversiteit en houden de genetische diversiteit in stand (dit zijn de ondersteunende diensten)
  • bieden ruimte voor spirituele, recreatieve en intellectuele interactie met natuurlijk omgevingen (dit zijn de culturele diensten).

Natuurlijke omgevingen en groene ruimten bieden ecosysteemdiensten die het welzijn en de gezondheid van de mens verbeteren.  

Biodiversiteit en menselijke gezondheid

Uit steeds meer bewijsmateriaal blijkt dat tal van waargenomen associaties tussen blootstelling aan groene omgevingen en voordelen voor de gezondheid en het welzijn van de mens tot stand worden gebracht door een aantal cruciale ecosysteemdiensten. Dit zijn:

  • culturele ecosysteemdiensten die een impact hebben op stress
  • regulerende ecosysteemdiensten die blootstelling verminderen aan schadelijke omgevingen zoals luchtvervuiling, extreme hitte, stedelijke hitte en lawaai.

Zo kan een hoge plantendiversiteit resulteren in een hoge structurele en functionele variatie die het potentieel van groene ruimten bepalen om luchtvervuiling tegen te gaan, en misschien zelfs hart- en vaatziekten en voortijdige sterfte te verminderen.


 

Sciensano onderzoekt hoe de biodiversiteit van groene omgevingen de menselijke gezondheid kan beïnvloeden.

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Wetenschappelijke rapporten

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Projects

Er zijn momenteel geen projecten gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema

In de media

Er zijn momenteel geen media gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp