Sciensano & Genitale herpes

Last updated on 28-5-2019 by Admin Drupal

Om jezelf en je partners te beschermen tegen SOA's is het gebruik van een condoom cruciaal. Voer bij twijfel een screeningstest uit voor SOA's. Volg de behandeling nauwgezet als je geïnfecteerd bent en praat erover met je partners.

Wat doet Sciensano?

Sciensano stelt elk jaar twee gedocumenteerde rapporten op over de evolutie van SOA's in België.

Deze rapporten zijn gebaseerd op de informatie van netwerken die gegevens verzamelen:

Alle SOA's worden gevolgd door het peilnetwerk van clinici, maar alleen Chlamydia, gonorroe en syfilis worden gevolgd door het netwerk van peillaboratoria voor microbiologie.

De rapporten worden openbaar gemaakt en overgedragen aan de overheid die het beleid van controle en preventie van SOI's opnieuw kan beoordelen. 

Peilnetwerk van clinici

Sinds 2000 beschrijft het peilnetwerk van clinici, dat door de afdeling Epidemiologie van infectieziekten wordt beheerd, de kenmerken van de personen die aan een SOA lijden (waaronder genitale herpes) en de factoren die het risico op overdracht van een SOI verhogen.

De deelnemende artsen zijn gynaecologen, dermatologen, huisartsen, internisten, urologen. Andere deelnemers zijn de centra voor gezinsplanning, de SOI-klinieken en de medische centra voor studenten. Deelnemen aan het project gebeurt op vrijwillige basis. 

Nationaal SOA-referentiecentrum

Het Nationaal referentiecentrum voor SOA's, dat in het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen wordt gehuisvest, levert de gegevens van de moleculaire surveillance aan Sciensano.

Het onderzoekt het genetische type (serotypering) van de circulerende microbestammen en bepaalt welke het meest circuleren. Op die manier kan het mogelijke epidemieën voorspellen.

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Peergereviewde publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Projects

Er zijn momenteel geen projecten gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema

In de media

Er zijn momenteel geen media gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp