Rotavirus

Rotavirussen veroorzaken acute gastro-enteritis, dat ernstig kan zijn en bij jonge kinderen ziekenhuisopname noodzakelijk maakt. Ze zijn zeer besmettelijk en worden van mens op mens overgedragen via de fecaal-orale route (= contact van de mond met feces, bv. via vuile handen).
De infectie komt het vaakst voor bij kinderen van 6 tot 24 maanden. Elk kind wereldwijd krijgt vóór het 5e levensjaar te maken met een symptomatische rotavirusinfectie. In België beveelt de Hoge Gezondheidsraad vaccinatie tegen het rotavirus aan voor alle zuigelingen.
 

Wat is het rotavirus?

Rotavirussen behoren tot de familie van de Reoviridae en danken hun naam aan de ronde vorm van de virusdeeltjes. Het oplopen van een infectie gebeurt via de fecaal-orale route. Het virus is zeer besmettelijk:  een dosis van 100 virusdeeltjes kan volstaan om een persoon te besmetten. 

Het rotavirus veroorzaakt acute gastro-enteritis, gekenmerkt door braken en waterige diarree. De symptomen verschijnen gewoonlijk 2-3 dagen na de infectie, kunnen 3-8 dagen aanhouden en gaan gepaard met milde koorts. De behandelingsmogelijkheden zijn beperkt. Vooral een goede hydratatie is belangrijk om ernstige uitdroging, de belangrijkste complicatie van het rotavirus, te voorkomen. 

Elk kind krijgt een symptomatische rotavirusinfectie vóór de leeftijd van 5 jaar. De infectie treft meestal kinderen van 6 tot 24 maanden.

Gastro-enteritis door het rotavirus heeft in een gematigd klimaat een seizoensgebonden patroon, met elk jaar een epidemische piek in de koudere maanden.

Transmissie

Rotavirussen worden hoofdzakelijk van mens op mens overgedragen via de fecaal-orale route, maar de overdracht kan ook plaatsvinden via besmette voorwerpen (bv. deurklinken, waterkranen, toiletbrillen en speelgoed), druppeltjes in de lucht en besmet water of voedsel.

Diagnose en behandeling

De uitscheiding van het rotavirus kan worden bevestigd aan de hand van een stoelgangstaalonderzoek, voornamelijk
via antigeendetectie of detectie van nucleïnezuur (PCR) in de ontlasting.
De behandeling is symptomatisch en bestaat vooral uit het snel compenseren van het vochtverlies. In geval van uitdroging kan ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.

Vaccinatie

Er bestaat een oraal vaccin dat een goede bescherming biedt tegen ziekenhuisopname als gevolg van rotavirusinfectie. In België beveelt de Hoge Gezondheidsraad vaccinatie tegen het rotavirus aan voor alle zuigelingen. Dit vaccin is niet gratis in België, maar wordt gedeeltelijk terugbetaald door RIZIV/INAMI

U vindt hier het advies van de Hoge Gezondheidsraad over de rotavirusvaccinatie en het basisvaccinatieschema in de Federatie Wallonië-Brussel en in de Vlaamse Gemeenschap

Risicogroepen 

Zuigelingen die nog geen immuniteit tegen het rotavirus hebben ontwikkeld (natuurlijke immuniteit of immuniteit na vaccinatie). Immuungedeprimeerde personen lopen een hoger risico op langdurige uitscheiding van het rotavirus in de ontlasting en intermitterende rotavirusdiarree.

 

Meer weten? 

Zie de rubriek ‘publicaties’ en de rolpagina. 

Sciensano verzamelt gegevens over rotavirusinfecties om de ziektetrends en de impact ervan op de volksgezondheid bij de Belgische bevolking op te volgen. Het Belgische officieel laboratorium voor geneesmiddelencontrole (OMCL) van Sciensano is, samen met het Europese OMCL-netwerk, verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van het rotavirusvaccin voordat het op de markt wordt gebracht.

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Peergereviewde publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Projects

Er zijn momenteel geen projecten gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema

In de media

Er zijn momenteel geen media gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp