Tularemie

Tularemie, ook bekend als konijnenkoorts, is een infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Francisella tularensis. Zowel mensen als dieren kunnen worden getroffen en mensen kunnen geïnfecteerd raken door direct of indirect contact met geïnfecteerde dieren of door een insectenbeet. Tularemie is zeldzaam in België. De ziekte kan met antibiotica genezen worden.

Wat is tularemie?

Tularemie is een infectieziekte die dieren en mensen treft. Bij dieren komt de ziekte het meest voor bij konijnen, hazen en knaagdieren, maar andere dieren, zoals vee en huisdieren, kunnen ook besmet raken. De bacterie heeft 4 ondersoorten, waarvan F. tularensis holartica in Europa voorkomt. De ziekte veroorzaakt door deze ondersoort is milder dan de ziekte veroorzaakt door F. tularensis tularensis. Deze ondersoort vinden we terug in Noord-Amerika. De andere twee ondersoorten zijn F. tularensis novicida en F. tularensis mediaasiatica, die zelden ziekte uitlokken.

Hoe raken mensen besmet met tularemie?

Mensen kunnen besmet raken na direct contact met de huid van een besmet dier of met gewassen, grond of water dat besmet is met de bacterie. Ook tekenbeten kunnen de ziekte overdragen. Infectie door het eten of drinken van besmet voedsel of water, door insectenbeten of door de inhalatie van besmette luchtdeeltjes is ook mogelijk, maar is zeldzamer. Overdracht van mens op mens is niet mogelijk.

Symptomen van tularemie

Niet alle geïnfecteerde mensen zullen ziek worden. De ziekte verschijnt gemiddeld 3 tot 5 dagen na de infectie, maar het kan tot drie weken duren. De eerste symptomen lijken meestal op die van griep, met koorts, hoofdpijn, spierpijn en keelpijn. De andere symptomen van de ziekte zijn afhankelijk van de manier waarop de bacteriën in het lichaam zijn binnengedrongen. De meest voorkomende vorm van de ziekte is ulceroglandulaire infectie na het verwerken van een geïnfecteerd dier. Deze vorm van tularemie wordt gekenmerkt door een huidzweer en door gezwollen en pijnlijke klieren. Ooginfecties en problemen met de longen, mond, spijsverteringskanaal, milt en lever kunnen voorkomen in de andere vormen van de ziekte. Dodelijke gevallen worden alleen gemeld na infectie met F. tularensis tularensis , dat in Europa niet voorkomt.

Diagnose van tularemie

Het is moeilijk om tularemie te diagnosticeren op basis van de klinische symptomen alleen, omdat de ziekte vaak met andere ziekten met dezelfde symptomen verward wordt. Om een ​​infectie met F. tularensis uit te sluiten, is laboratoriumonderzoek nodig. Detectie van antilichamen tegen de bacterie in het bloed en analyses die de aanwezigheid van de bacterie (kweek of PCR) in biopsieën verraden, worden gebruikt om de diagnose van tularemie in het laboratorium te stellen.

Behandeling van tularemie

Als uw arts de diagnose van tularemie heeft gesteld, zal hij/zij u een antibioticabehandeling voorschrijven.

Wie loopt het grootste risico om tularemie te krijgen?

De groepen die het grootste risico lopen om besmet te raken, zijn jagers, boeren, dierenartsen, tuiniers en mensen die veel tijd in bossen doorbrengen.

Preventie van tularemie

Tularemie kan op de volgende manieren worden voorkomen:

  • Draag handschoenen en andere beschermende uitrusting bij het omgaan met dieren of het tuinieren
  • Voorkom insecten- en tekenbeten door beschermende kleding te dragen en een insectenwerend middel te gebruiken
  • Kook wild vlees grondig en zorg ervoor dat je veilige watervoorzieningen gebruikt
  • Voorkom dat uw huisdieren besmet raken door ze te beschermen tegen vlooien en teken en te vermijden dat ze in contact komen met dode dieren
  • Ga met zieke huisdieren naar de dierenarts.

Sciensano huisvest het nationaal referentielaboratorium (NRL) voor tularemie, dat verbonden is aan een netwerk van andere Europese nationale laboratoria. Sciensano is ook verantwoordelijk voor de surveillance van tularemie door informatie te verzamelen over de gevallen die zich in België voordoen.

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Peergereviewde publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Projects

Er zijn momenteel geen projecten gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema

In de media

Er zijn momenteel geen media gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp