Nationaal Referentiecentrum (NRC) voor Listeria monocytogenes

Belangrijk bericht: Toename aantal gevallen van Listeriose (28/02/2024)

Sinds eind 2023 wordt in België een forse toename gezien in het aantal gevallen van Listeriose, een door voedsel overgedragen infectie veroorzaakt door de bacterie Listeria monocytogenes (Figuur 1). Deze verheffing wordt grotendeels veroorzaakt door één specifieke cluster met 19 gevallen van een stam van het serotype 4b (bepaald via WGS analyse). Het eerste geval dateert uit maart 2023, maar sinds december is er een opmerkelijke stijging geweest, met in totaal 12 nieuwe gevallen. Opvallend is dat deze gevallen zich niet beperken tot een specifieke regio, maar verspreid zijn over Vlaanderen alsook één geval in Brussel en één in Wallonië (Figuur 2). Deze stijging heeft de autoriteiten en gezondheidsdeskundigen bezorgd gemaakt, en er wordt dringend actie ondernomen om de oorzaken van deze toename te begrijpen en te beheersen. Er wordt gevraagd aan alle klinische laboratoria om alle gevallen van Listeriose te melden en de isolaten over te maken aan het NRC voor verdere analyse.

Listeriose is een ernstige ziekte die voornamelijk mensen treft met een verzwakt immuunsysteem, zwangere vrouwen, pasgeborenen en ouderen. De symptomen variëren van koorts, spierpijn en misselijkheid tot ernstigere complicaties zoals hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Producten die een verhoogd risico op Listeria-besmetting met zich meebrengen, omvatten vaak voedingsmiddelen die langere tijd op koelkasttemperatuur worden bewaard en/of voedingsmiddelen die niet worden verhit voordat ze worden geconsumeerd (zachte kazen, rauwe melk en producten daarvan, gerookte vis, onvoldoende verhitte vleeswaren zoals paté en ham, voorgesneden salades). Personen met een verhoogd risico worden aangemoedigd om deze voedingsmiddelen te vermijden of grondig te verhitten voor consumptie.

Nuttige links:

Onderaan deze pagina kan u de NRC-rapporten terugvinden.

De bijhorende epidemiologische surveillance-rapporten kan u consulteren via: Gezondheidsonderwerp Listeriose

Verantwoordelijke laboratoria

Coördinator

Aanvraagformulieren

QR code

QR code for this page URL