Toxine produceerders en toxines

Unitverantwoordelijke: 

Detectie van toxine producerende bacteriën (en hun toxinen) die via de voeding worden overgedragen naar de mens.

Elk jaar worden duizenden mensen in ons land het slachtoffer van voedsel(toxi-) infecties of voedselvergiftigingen. Wij analyseren voedingsstalen die mogelijk de oorzaak van dergelijke voedsel toxi-infectie zijn, om voedselpathogenen en hun toxinen op te sporen. Wij analyseren in dit kader ook stalen van humane oorsprong en omgevingsstalen. Dit alles doen wij om de bron van de infectie of intoxicatie te achterhalen zodat er adequate preventiemaatregelen kunnen worden getroffen om verdere infecties of intoxicaties te voorkomen.

In het kader van de gezondheid van de bevolking controleren wij ook of de voeding die op de markt wordt gebracht voldoet aan onze nationale wetgeving voor wat betreft toxine-producerende bacteriën of hun toxinen.

Toxine producerende bacteriën kunnen niet alleen ernstige gevolgen met zich meebrengen voor de volksgezondheid, maar ook voor dieren. Wij staan in voor de diagnose van dierlijk botulisme, tetanos en infecties met C. perfringens.

Meer weten

Wij werken onder andere in opdracht van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en voor de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid. We zijn erkend als Nationaal referentielaboratorium (NRL), NRL coagulase positieve staphylococcen en NRL Botulisme. Ook analyses met betrekking tot Bacillus cereus en zijn toxines behoort tot onze taken.

Jaarlijks rapporteren wij de Belgische voedseluitbraken aan Europa (European Food Safety Authority, EFSA) en aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Op basis van de verzamelde gegevens kunnen trends in voedseluitbraken worden geanalyseerd, kunnen risicofactoren worden gedefinieerd en kunnen preventieve maatregelen worden genomen, die algemeen kunnen bijdragen tot de volksgezondheid.

Wij zijn bovendien erkend als NRC voor C. perfringens en C. botulinum en C. tetani en voeren de eerste diagnostiek uit voor infecties met deze kiemen. De analysen worden uitgevoerd onder ISO 15189 accreditatie. Voor humaan botulisme wordt hiervoor standaard de in vivo test uitgevoerd. Wij analyseren ook stalen van humane oorsprong in opdracht van de Gezondheidsinspecties bij uitbraken, dit voor onder meer Norovirus, Bacillus cereus, coagulase positieve staphylococcen, Clostridium perfringens en C. botulinum.

Wij controleren de immuniteit van de bevolking tegen tetanos-infecties en verlenen artsen hierbij meer informatie over de bescherming van de patiënt.

Op vlak van diergezondheid werken wij voornamelijk voor ARSIA en Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ), maar ook voor dierenartsen. Wij analyseren diervoeders en organen van kadavers voor botulisme en staan ook in voor de diagnostiek voor infecties met C. perfringens. Voor zowel C. botulinum als C. perfringens sporen we de toxine producerende stammen op met behulp van een realtime PCR methode. De verdere typering van C. perfringens gebeurt met moleculaire technieken.

QR code

QR code for this page URL