10 gevallen van pseudovogelpest (ziekte van Newcastle) in België

Gepubliceerd op: 
vrijdag, 6 juli 2018
Last updated on 26-7-2018 by Daisy Tysmans

10 gevallen gedetecteerd in België

Voor het eerst in 20 jaar werd de aanwezigheid van een paramyxovirus type 1 vastgesteld in België door het nationaal referentielaboratorium voor aviaire influenza en de ziekte van Newcastle (NRL AI/ND). Het is een velogeen aviair virus (met andere woorden het is zeer virulent en  gaat gepaard met een hoog sterftecijfer), dat verantwoordelijk is voor de pseudovogelpest of de ziekte van Newcastle. Ondertussen werden reeds 10 gevallen vastgesteld bij hobby- en siervogels, verspreid over België (zie kaart). Op dit moment blijft het echter moeilijk om de oorsprong van deze uitbraken te achterhalen: import, wilde vogels, … .

Verspreiding naar NW-Europa

Ons laboratorium heeft een specifiek genotype geïdentificeerd, het recent en erg virulente genotype VIIi. Sinds 2010 verspreidt het zich geleidelijk vanuit Centraal Azië en het Midden Oosten naar het westen, via Oost Europa (Cyprus 2013 en Bulgarije 2016). De Belgische gevallen, zijn de eerste waarnemingen van dit genotype in Noord-West Europa. Het nationaal referentie laboratorium voert momenteel de virale karakterisatie van de eerste stam uit en zal een phylogenetische studie doen op de verschillende isolaten om de oorzaak van deze uitbraken beter te traceren.

Vaccinatie verplicht

De vaccinatie van professioneel pluimvee is in België verplicht sinds 1993. De gebruikte vaccins zijn gebaseerd op klassieke genotypes I en II. Om het algemeen beschermingsniveau te evalueren, dat bereikt werd door de huidige vaccinatiestrategie, werd een samenwerking opgezet tussen het federaal agentschap van de voedselveiligheid (FAVV), de sector (Pluimvee Fonds) en Sciensano (NRL AI/ND).

Meer details over de maatregelen op de website van het FAVV

Sciensano & de ziekte van Newcastle

Sciensano is het nationale referentielaboratorium (NRL) voor het Newcastle Disease Virus (ND). Voor dit zeer besmettelijke virus, dat dodelijke epidemieën bij vogels kan veroorzaken, ontwikkelen we hulpmiddelen om de ziekte snel en effectief te diagnosticeren. We karakteriseren ook de verschillende virale stammen om de controle van de ziekte door vaccinatie te verbeteren.

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL