Africaanse varkenspest in België | Sciensano karakteriseert de virussen

Gepubliceerd op: 
donderdag, 27 september 2018
Last updated on 27-9-2018 by Daisy Tysmans

Sciensano is het nationale referentielaboratorium (NRL) voor Afrikaanse varkenspest (AVP).

Op 26 september 2018 werden bij 15 everzwijnen, aangetroffen in de regio van Etalle in de provincie Luxemburg, besmettingen ontdekt met Afrikaanse varkenspest (op een 50-tal getesten). Er is rond de besmettingen door het FAVV en het Waals gewest samen een besmette zone afgebakend (meer informatie op de website van het FAVV).

Voor dit zeer besmettelijke virus, dat aanzienlijke economische schade bij varkens op een boerderij kan veroorzaken, ontwikkelt Sciensano hulpmiddelen om de ziekte snel en effectief te diagnosticeren. We karakteriseren ook de verschillende virale stammen om de controle van de ziekte te verbeteren.

Uit de eerste voorlopige resultaten van het genetisch onderzoek blijkt dat het AVP virus dat verantwoordelijk is voor de uitbraak bij wilde everzwijnen in België behoort tot de p72 genotype II, CVR-1, IGR-2 and MGF1 varianten. Deze varianten zouden in een aantal Europese landen circuleren en hun aanwezigheid werd ook beschreven in Moldavië (2016-2018), Oekraïne (2012, 2015), Belarus (2013) en in bepaalde streken van de Russische Federatie (informatie verkregen van het Europese referentielaboratorium voor AVP in Spanje). De analyses voor het bepalen van het volledig viraal genoom zijn aan de gang.
 

Gezondheidsonderwerpen: 
contactpersoon: 

QR code

QR code for this page URL