De lente brengt de start van het berkenstuifmeelseizoen met zich mee

Gepubliceerd op: 
maandag, 29 maart 2021
Last updated on 7-9-2022 by Cassandre Dugailliez

Airallergy, het nationale aërobiologische meetnet van Sciensano, volgt de aanwezigheid van het stuifmeel in België. Na het pollenseizoen van de els en de hazelaar, zijn de afgelopen dagen de stuifmeelconcentraties van de berk in de lucht toegenomen. Mensen die gevoelig zijn voor het stuifmeel van deze boom, lopen het risico om allergische symptomen te ontwikkelen.

Verhoging van de stuifmeelconcentraties in de lucht

Op woensdag 24 maart startte het berkenstuifmeelseizoen. Hoe intens dit seizoen zal zijn, is moeilijk te voorspellen omdat de pollenconcentraties sterk afhankelijk zijn van de zeer wisselende pollenproductie van deze bomen. Daarnaast moeten we de meteorologische omstandigheden afwachten tijdens de ontwikkeling van de bloemen en tijdens de verspreiding van de pollen in de lucht. Heet weer met veel wind bevordert de verspreiding van stuifmeel in de lucht. 

In Brussel nemen de concentraties van deze allergieverwekkende stuifmeelsoort toe, met respectievelijk 53, 3 en 26 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 maart. De weersvoorspellingen kondigen optimale weersomstandigheden aan voor de verspreiding van het stuifmeel in de lucht, wat tot relatief hoge concentraties zou kunnen leiden. Als gevolg daarvan zal ook het risico op allergieën toenemen. Boven de drempelwaarde van 80 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht hebben de meeste mensen met een allergie waarschijnlijk last van symptomen”, legt Ann Packeu uit, wetenschappelijk medewerker van de afdeling Mycologie & Aerobiologie van Sciensano. 

Wat zijn de symptomen van een pollenallergie? 

We schatten dat minstens 1 op de 10 mensen in België allergische symptomen ervaart bij blootstelling aan grote hoeveelheden berkenpollen. Een stuifmeelallergie is een chronische, seizoensgebonden ziekte waarvan rhinitis (ontsteking van het neusslijmvlies) de meest voorkomende vorm is en astma de meest ernstige. Een pollenallergie kan zich ook uiten in voedselallergieën, veroorzaakt door een kruisallergie. Bijna de helft van de patiënten die gevoelig is voor stuifmeel uit de berkenfamilie (Betulaceae) ontwikkelen orale symptomen bij het eten van fruit zoals kersen, appels, kiwi’s en de meeste noten zoals hazelnoot, pistache of amandel. 

Hoe maak je het onderscheid tussen een allergie en een andere ziekte, zoals de griep of COVID-19? 

De symptomen van een allergie worden gemakkelijk verward met die van andere ziekten, zoals een verkoudheid of COVID-19 en het fenomeen kan complex zijn in het geval van kruisallergische reacties.

  • Een allergie veroorzaakt geen koorts en spierpijn. Je kunt wel last hebben van een loopneus, hoest, ademhalingsmoeilijkheden en vermoeidheid.
  • Allergiesymptomen komen voor wanneer je wordt blootgesteld aan allergenen. Het berkenstuifmeelseizoen duurt gemiddeld 5 weken. In geval van griep of een verkoudheid zijn de symptomen van kortere duur. 
  • Voor allergieën is geen incubatietijd. Ze verschijnen van zodra het lichaam wordt blootgesteld aan bepaalde hoeveelheden allergenen

We raden aan om in geval van twijfel je huisarts te bellen. 

Wat doe je in geval van symptomen en hoe beperk je ongemakken?

In deze periode moeten allergische patiënten hun basisbehandeling volgen, zoals aanbevolen door hun allergoloog. Astmapatiënten mogen hun behandeling zeker niet onderbreken om het risico om luchtweginfecties niet te verhogen.

We raden aan om de laatste richtlijnen van de overheid voor Covid-19 te blijven volgen. Verder raden we het volgende aan:

  • Volg de richtlijnen en de aanbevolen behandeling van je arts
  • Reinig je neus met fysiologisch water
  • Draag een (zonne)bril om contactreacties te vermijden
  • Neem een douche en was regelmatig je haren
  • Draag een masker om een blootstelling aan pollen via de luchtwegen te beperken
  • Gebruik papieren zakdoeken en werk ze systematisch weg na elk gebruik
  • Droog de was niet buiten
  • Was regelmatig je beddengoed
  • Vermijd intensieve fysieke inspanningen
  • Huid de ramen van de wagen zich bij verplaatsingen
  • Vermijd het toevoegen van irriterende of allergene factoren aan je omgeving (tabak, huisgeuren, kaarsen, wierook, schoonmaakmiddelen of doe-het-zelfproducten enzovoort)
  • Raadpleeg regelmatig de website van AirAllergy, de mobiele applicatie van AirAllergy (Android en iOS) en het Twitteraccount @AirAllergy om op de hoogte te blijven van de evolutie van het hooikoortsseizoen in België

Airallergy, het enige officiële surveillancenetwerk voor stuifmeel in België
De dienst Mycologie en aerobiologie van Sciensano coördineert het Belgische meetnet van pollen en schimmelsporen. We verstrekken dagelijks betrouwbare informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht, en zo we ondersteunen met dit netwerk artsen, specialisten en de bevolking om allergieën te behandelen door het aangeven van de risicoperiodes.

Meer informatie op www.airallergy.be, Twitter @AirAllergy en de mobiele applicatie AirAllergy (Android en iOS). 

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL