De veterinaire laboratoria van Sciensano starten met COVID-19-tests

Gepubliceerd op: 
vrijdag, 3 april 2020
Last updated on 10-4-2020 by Lydie Denis

Het aantal tests uitgevoerd in het kader van de coronavirusepidemie neemt elke dag toe. Sciensano heeft samen met andere laboratoria in België beslist om hun krachten te bundelen. Hoe groter de nationale diagnostische capaciteit, hoe beter de evolutie van de epidemie zal worden begrepen en hoe sneller elke patiënt zijn resultaten krijgt.

Een collectieve inspanning

Zowel Sciensano als andere farmaceutische en veterinaire laboratoria willen zich aansluiten bij de referentielaboratoria en de perifere laboratoria die nu al enkele weken COVID-19-stalen testen.

Vanaf maandag 6 april zullen Sciensano in samenwerking met het Instituut voor clinische biologie van de ULB (IBC LAB) tests uitvoeren voor verschillende ziekenhuizen waaronder het Medisch Centrum Edith Cavell (CHIREC) en verschillende woonzorgcentra’s. Sciensano zal beginnen met de analyse van een 100-tal stalen per dag, waarna de capaciteit nog zal toenemen. Door het aantal dagelijks uitgevoerde tests in België op te drijven:  

  • krijgen experts en gezondheidswerkers een beter beeld van de omvang van de epidemie
  • krijgen de patiënten ook sneller hun resultaten.

Een veterinair laboratorium voor humane stalen

Om het aantal tests te vergroten, stelt het personeel van de veterinaire laboratoria van Sciensano zijn expertise ter beschikking alsook gevalideerde methodes, zijn uitrusting en zijn reagentia.

De gevalideerde methode gebruikt door het laboratorium is gebaseerd op de methode van toepassing op de dienst humane virale ziekten. Voor de analisten die de tests dagelijks zullen uitvoeren, is het verschil klein tussen deze tests en de tests die zij doorgaans tot een goed einde brengen: in plaats van dierlijke stalen zullen zij nu menselijke stalen testen.

Gezondheidsonderwerpen: 
contactpersoon: 

QR code

QR code for this page URL