Geen update van COVID-19-cijfers op zondagen en maandagen

Gepubliceerd op: 
vrijdag, 25 juni 2021
Last updated on 2-7-2021 by Marinka Vangenck

In samenspraak met de betrokken partners hebben de Belgische autoriteiten beslist dat, dankzij de afnemende druk van de pandemie, de frequentie van de rapportering kan worden aangepast. Vanaf nu zaterdag 26 juni 2021 mag de registratie van de ziekenhuiscijfers in het weekend worden uitgesteld naar maandag. Hierdoor zullen de COVID-19-cijfers niet langer geüpdatet worden op zondagen en maandagen.

De Belgische autoriteiten informeerden de ziekenhuizen dat ze hun dagcijfers (ziekenhuisopnames, -ontslagen en -overlijdens en het totaal aantal ingenomen bedden) op zaterdag en zondag niet langer in real-time moeten registreren. Als gevolg daarvan kunnen de COVID-19-cijfers op zondag en maandag niet geüpdatet worden op het Epistat dashboard en in de open datasets en zal er voortaan op zondag en maandag geen dagrapport verschijnen. De surveillance gaat uiteraard door tijdens het weekend en de weekendcijfers zijn op dinsdagochtend consulteerbaar.

Weekendcijfers up-to-date op dinsdagochtend

Om verwarring over de status van bepaalde cijfers te vermijden, zullen vanaf zondag 27 juni alle COVID-19-cijfers (dus ook het aantal besmettingen en afgenomen tests ) op het Epistat dashboard en in de open datasets niet geüpdatet worden op zondag en maandag en zal er op die dagen om 11u ook geen nieuw dagrapport verschijnen. Men kan de definitieve weekendcijfers elke dinsdagochtend vanaf 9u consulteren op het Epistat dashboard en vanaf 11u in het dagrapport. De vaccinatiecijfers vormen wel een uitzondering. Zij zullen niet geüpdatet worden op het Epistat dashboard op zaterdag en zondag, maar dus wel op maandag. 

Deze beslissing heeft geen effect op de surveillanceactiviteiten in het kader van de huidige epidemie. We blijven de epidemiologische situatie op de voet volgen en blijven ons hiervoor niet baseren op de cijfers van 1 dag, maar op de algemene trends en verschillende indicatoren.

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL