Griepbulletin 25/03/2020 | Griepepidemie loopt op z'n einde

Gepubliceerd op: 
woensdag, 25 maart 2020
Last updated on 25-3-2020 by Lieke Vervoort

Tussen 16 en 22 maart 2020 hebben 678 personen per 100.000 inwoners een huisarts geraadpleegd voor griepsymptomen (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, enz.). Dat is opnieuw een stijging in het aantal consultaties voor griepsymptomen tegenover vorige week. Deze stijging kan worden verklaard doordat mensen momenteel meer een huisarts raadplegen bij griepsymptomen. De griepepidemie daarentegen loopt duidelijk op zijn einde, want slechts een klein percentage van de geteste stalen bleek positief voor griep.  

Het aantal gevallen met griepsyndroom blijft stijgen…

Het totaal aantal gevallen van griepaal syndroom is in de afgelopen week toegenomen en blijft boven de epidemische drempel. We zien vooral een stijging in alle leeftijdsgroepen in Vlaanderen, behalve bij kinderen van 5 tot 14 jaar. Deze stijging hangt wellicht samen met een stijgend aantal gevallen van Covid-19 in ons land.

…maar weinig griepvirus in omloop

Het Nationaal Referentiecentrum Influenza van Sciensano ontving vorige week 12 stalen van uit de peilpraktijken, een netwerk van een honderdtal huisartspraktijken verspreid over heel België. In slechts 8% van deze stalen werd het griepvirus bevestigd. De virologische analyses tonen aan dat virus Influenza B in omloop is. Het einde van de griepepidemie is dus duidelijk in zicht, aangezien ten minste 20% van de respiratoire stalen na analyse positief moet zijn voor griepvirus.

Covid-19 getest via peilpraktijken

De symptomen van Covid-19 en griep zijn gelijkaardig. Mensen die symptomen als koorts, hoofdpijn en hoesten vertonen, worden door de richtlijnen opgelegd door de overheid opgeroepen hun huisarts te contacteren. Alle respiratoire stalen die via de peilpraktijken binnenkomen, worden nu getest op zowel griep als op Covid-19. In de week van 9 tot 15 maart waren 11% van die stalen positief voor Covid-19. Blijf op de hoogte van de laatste cijfers over Covid-19.

Wat moet je doen als je ziek bent?

Heb je koorts en/of luchtwegklachten (zoals hoesten en ademhalingsmoeilijkheden)?

  • Blijf thuis
  • Bel je huisarts en vermeld je symptomen. Ga niet naar de wachtzaal of naar de spoed. De huisarts bepaalt via telefonisch consult of je thuis kan uitzieken of naar het ziekenhuis moet.
  • Zorg voor jezelf en zorg voor anderen

De overdracht van griep en andere respiratoire infecties inperken

Om jezelf en anderen te beschermen tegen de griep en het coronavirus (Covid-19) kan je volgende maatregelen toepassen om je persoonlijke hygiëne te verbeteren:

  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Was regelmatig je handen.
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
  • Geen zakdoek? Hoest of nies in je elleboogholte

Blijf op de hoogte van de laatste informatie via www.info-coronavirus.be 

Het wekelijks griepbulletin kan telkens vanaf woensdagnamiddag geraadpleegd worden op de website Influenza van Sciensano.

Gezondheidsonderwerpen: 
contactpersoon: 

QR code

QR code for this page URL