Griepbulletin 30/01/2019 – epidemische drempel overschreden

Gepubliceerd op: 
woensdag, 30 januari 2019
Last updated on 30-1-2019 by Daisy Tysmans

De epidemische drempel werd in de week van 21 tot 27 januari voor het eerst overschreden. Het wetenschappelijk onderzoekcentrum Sciensano kan de start van de griepepidemie echter pas officieel aankondigen als deze drempel 2 weken na elkaar overschreden wordt.

De meest recente gegevens van het wetenschappelijk onderzoekscentrum Sciensano laten zien dat de griepactiviteit voor het eerst boven de epidemische drempel ligt. Tussen 21 en 27 januari 2019 hebben ongeveer 198 personen per 100.000 inwoners hun huisarts geraadpleegd voor een griepaal beeld (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, enz.). 

Bovendien bleek in dezelfde periode 75% van de luchtwegstalen, die verzameld werden door het netwerk van huisartsenpeilpraktijken en getest werden door het Nationaal Referentie Centrum influenza, positief voor het griepvirus.
Net als in de andere Europese landen is er ook hier vooral influenza van het type A in omloop, met een overwicht aan influenza A(H3N2)virussen.

Drempel bereikt, maar nog geen epidemie

De epidemische drempel (157 raadplegingen per 100.000 inwoners) werd dus voor een eerste keer overschreden. Als de drempel gedurende ten minste twee opeenvolgende weken overschreden wordt, én als ten minste 20% van de respiratoire stalen na analyse door Sciensano positief blijken te zijn, is er officieel sprake van een griepepidemie. Verwacht wordt dat de incidentie de volgende weken nog zal stijgen, maar het is moeilijk te voorspellen hoe intens deze epidemie zal zijn.

Elke winter heerst er in ons land een epidemie van griep die ongeveer 3 tot 10% van de bevolking treft en gemiddeld een achttal weken duurt. 

De overdracht van griep inperken

Iedereen kan de overdracht van griep helpen inperken. Hieronder vindt u enkele basisadviezen:

  • raadpleeg zo snel mogelijk uw huisarts als u griepsymptomen heeft en volg zijn/haar aanbevelingen 
  • blijf thuis en vermijd zoveel mogelijk overbodig contact om de verspreiding van de ziekte te voorkomen
  • was uw handen goed en frequent met water en zeep of gebruik een ontsmettende handgel
  • hoest altijd in een papieren zakdoek en werp hem na gebruik meteen weg; hoest tegen uw arm – niet in uw handen – als u geen zakdoek heeft. 

De beschikbaarheid van het vaccin is op dit moment niet meer gegarandeerd, aangezien de vaccinatieperiode typisch verloopt van half oktober tot half november. Mensen met een verhoogd risico die zich alsnog laattijding willen laten vaccineren, raadplegen best hun huisarts.

Griep is een virusinfectie, antibiotica hebben in dit geval geen nut! Voor toelichtingen: https://www.gebruikantibioticacorrect.be/nl 

Sciensano volgt het aantal griepinfecties in België op aan de hand van gegevens van huisartsen, ziekenhuizen en laboratoria. Het wekelijks griepbulletin  kan telkens vanaf woensdagnamiddag geraadpleegd worden op de website Influenza van Sciensano.
 

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL