Het hooikoortsseizoen begint, met de eerste grassenstuifmeelkorrels

Gepubliceerd op: 
woensdag, 12 mei 2021
Last updated on 12-5-2021 by Lydie Denis

Het grassenstuifmeelseizoen is begonnen, kondigt het Instituut voor gezondheid Sciensano aan. Het aantal grassenstuifmeel in de lucht neemt met de dag toe. Mensen die aan hooikoorts lijden, lopen het risico allergische symptomen te ontwikkelen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen de concentraties snel stijgen.

De terugkeer van grassenstuifmeel in de lucht en het ongemak ervan

Dit jaar volgen de verschillende pollengolven elkaar snel op, waardoor allergische patiënten geen uitstel krijgen. In Brussel zijn dit jaar al twee records gevestigd: de totale seizoenshoeveelheid elzenstuifmeel (5.856 korrels*dagen/m³) en de hoogste dagelijkse concentratie berkenstuifmeel sinds 1982, met 3.892 korrels/m³ gemeten op 1 april 2021. Na een zeer intens stuifmeelseizoen van bomen, is het nu de beurt aan de grassen om hun stuifmeel in de lucht te brengen.

Het grassenstuifmeel is de belangrijkste oorzaak van wat in de volksmond “hooikoorts” wordt genoemd. 1 op de 6 Belgen lijdt aan deze allergie. De grassen verspreiden hun stuifmeel in de lucht gedurende een lange periode, over het algemeen van mei tot juli/augustus. Dit komt door de verschillende bloeiperioden van de honderden soorten die samen de grassenfamilie vormen. Deze soorten variëren van wilde planten die we in graslanden en langs paden aantreffen tot graangewassen en siergewassen.

Sinds afgelopen weekend hebben we regelmatig zeer kleine grassenstuifmeelhoeveelheden in de lucht opgevangen. Hooikoortspatiënten moeten voorzichtig zijn, want aan het begin van het seizoen zijn slechts enkele korrels voldoende om allergische ongemakken te veroorzaken bij heel gevoelige mensen”, legt Ann Packeu uit, wetenschappelijk medewerker van de afdeling Mycologie & Aerobiologie van Sciensano. “Zodra het grasseizoen begint, kunnen de pollenniveaus in de lucht bovendien snel stijgen bij droog, winderig en zacht weer”, vervolgt ze.

Wanneer weet je of je last hebt van een allergie?

De klinische symptomen van stuifmeelallergie zijn zeer uiteenlopend: prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen, niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, lopende neus, verlies van smaak- en reukzin, jeuk achterin de mond of in de keel.

De symptomen worden gemakkelijk verward met die van andere ziekten (verkoudheid, Covid-19, enz.) en het fenomeen kan complex zijn in het geval van kruisallergische reacties.

  • Er is geen incubatietijd voor allergieën. Ze verschijnen van zodra het lichaam wordt blootgesteld aan bepaalde hoeveelheden allergenen.
  • Een allergie veroorzaakt geen koorts of spierpijn. Je kunt wel last hebben van een loopneus, hoest, ademhalingsproblemen en vermoeidheid.
  • Allergiesymptomen komen voor wanneer je wordt blootgesteld aan allergenen. In geval van griep of een verkoudheid zijn de symptomen van kortere duur.

Neem in geval van twijfel direct contact op met uw arts.

Wat doen in geval van symptomen en hoe de ongemakken beperken?

In deze periode moeten allergische patiënten hun basisbehandeling volgen zoals aanbevolen door hun allergoloog. Astmapatiënten mogen hun behandeling zeker niet onderbreken om het risico op luchtweginfecties niet te verhogen.

We raden aan om de laatste richtlijnen van de overheid voor COVID-19 te blijven volgen.

Verder raden we het volgende aan:

  • Volg de richtlijnen en de aanbevolen behandeling van uw arts 
  • Reinig uw neus met fysiologisch water
  • Draag een (zonne)bril om contactreacties te vermijden
  • Neem een douche en was uw haren regelmatig
  • Gebruik papieren zakdoeken en werp deze systematisch weg na elk gebruik
  • Droog de was niet buiten
  • Houd de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen
  • Vermijd het toevoegen van irriterende of allergene factoren aan uw omgeving (tabak, huisgeuren, kaarsen, wierook, schoonmaakmiddelen of doe-het-zelfproducten, enz.)
  • Raadpleeg regelmatig de website www.airallergy.be, de mobiele app AirAllergy (Android en iOS), het Twitter account @AirAllergy en de risico-index van het KMI (www.meteo.be) om op de hoogte te blijven van de evolutie van het hooikoortsseizoen in België

Airallergy, het enige officiële surveillancenetwerk voor stuifmeel in België
De dienst Mycologie en aerobiologie van Sciensano coördineert het Belgische meetnet van pollen en schimmelsporen. We verstrekken dagelijks betrouwbare informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht, en zo we ondersteunen met dit netwerk artsen, specialisten en de bevolking om allergieën te behandelen door het aangeven van de risicoperiodes.

Meer informatie op www.airallergy.be, Twitter @AirAllergy en de mobiele applicatie AirAllergy (Android en iOS). 

Gezondheidsonderwerpen: 
contactpersoon: 

QR code

QR code for this page URL