Het stuifmeelseizoen 2023 begint met de bloei van de els en de hazelaar

Gepubliceerd op: 
maandag, 9 januari 2023
Last updated on 9-1-2023 by Marinka Vangenck

Het nationale aerobiologische meetnet AirAllergy van Sciensano kondigt het begin van het stuifmeelseizoen aan: het eerste pollen van het jaar zijn afkomstig van de els en de hazelaar. Het stuifmeelgehalte zal waarschijnlijk stijgen naarmate de weersomstandigheden veranderen. Personen die gevoelig zijn voor het stuifmeel van deze bomen lopen het risico om allergische symptomen te ontwikkelen.

Een bijzonder vroeg seizoen

De gele katjes (zo wordt de bloeiwijze genoemd) van de els en vooral de hazelaar zijn al sinds december goed zichtbaar. Het lijkt erop dat de uitzonderlijk hoge temperaturen de ontwikkeling heeft versneld, waardoor het pollenseizoen heel vroeg is begonnen. Er zijn dus naar verhouding meer met stuifmeel beladen bloemen vergeleken met dezelfde periode in voorgaande jaren.

Het AirAllergy-netwerk van Sciensano waarschuwt de bevolking wanneer een nieuwe golf van allergenen in de buitenlucht opduikt. Personen die allergisch zijn voor dit soort stuifmeel kunnen allergiesymptomen vertonen, vooral als ze erg gevoelig zijn of als ze zich in de buurt van deze bomen bevinden. De frequente regenbuien houden de pollenconcentraties in de lucht momenteel vrij laag.

Afgelopen zaterdag bereikte de piekconcentratie 139 korrels/m³ lucht in Brussel. Het pollenseizoen is dus begonnen. De vraag is nu hoe deze bomen hun voorraad pollen de lucht in gaan stoten. Dat zal afhangen van de weersomstandigheden van de komende dagen”, zegt Ann Packeu, verantwoordelijke van de dienst Mycologie en aerobiologie van Sciensano. “De pollenconcentraties van de els en de hazelaar kunnen snel oplopen, tot wel duizend keer hoger. Als het voor een langere periode droog blijft, kunnen de stuifmeelkorrels zich massaal in de lucht verspreiden”, voegt ze toe.

Klimaatverandering als sleutelelement van de veranderende omgeving

Als we de historische gegevens vergelijken, valt dit pollenseizoen ongezien vroeg. Een dergelijke timing is in het verleden al een aantal keer waargenomen, maar is een fenomeen dat vaker voorkomt door de klimaatverandering. Op de lange termijn wilt dat zeggen dat de temperatuurstijging druk uitoefent op de voortplantingscyclus van bomen, waarvan stuifmeel een sleutelelement is.

Het meten van de pollenniveaus is onder meer een indicator van de effecten van het klimaat op het milieu. Jammer genoeg heeft dat ook directe gevolgen voor de volksgezondheid. We verwachten dat de bevolking in de toekomst meer gaat worden geconfronteerd met de problemen van pollenallergieën. Dat komt omdat we de laatste decennia hebben vastgesteld dat bomen waarvan het pollen zorgt voor een allergische reactie, zoals de els en de hazelaar, meer én vroeger pollen produceren”, concludeert Ann Packeu.

Wanneer weet je of je last hebt van een allergie?

De klinische symptomen van een stuifmeelallergie zijn zeer uiteenlopend: prikkende, jeukende, tranende en rode ogen, niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, lopende neus, ademhalingsproblemen, verlies van smaak- en reukzin, jeuk achterin de mond of in de keel.

De symptomen worden gemakkelijk verward met die van andere ziekten, zoals een verkoudheid of COVID-19. Maar:  

 • Er is geen incubatietijd voor allergieën. Ze verschijnen van zodra het lichaam wordt blootgesteld aan bepaalde hoeveelheden allergenen.
 • Een allergie veroorzaakt geen koorts of spierpijn. Je kunt wel last hebben van een loopneus, hoest, ademhalingsproblemen en vermoeidheid.
 • Allergiesymptomen komen voor wanneer je wordt blootgesteld aan allergenen, wat in sommige pollenseizoenen vele weken kan duren. Het hooikoortsseizoen duurt gemiddeld 3 tot 4 maanden. In geval van griep of een verkoudheid zijn de symptomen van kortere duur.

Neem in geval van twijfel direct contact op met je arts of allergoloog.

Wat doen in geval van symptomen en hoe de ongemakken beperken?

In deze periode moeten allergische patiënten hun basisbehandeling volgen zoals aanbevolen door hun allergoloog. Astmapatiënten mogen hun behandeling zeker niet onderbreken om het risico op luchtweginfecties niet te verhogen.

We raden aan om de laatste richtlijnen van de overheid voor COVID-19 te blijven volgen.

Verder raden we het volgende aan:

 • Volg de richtlijnen en de aanbevolen behandeling van uw arts 
 • Draag een mondmasker om de blootstelling via de luchtwegen te beperken
 • Reinig uw neus met fysiologisch water
 • Draag een (zonne-)bril om contactreacties te vermijden
 • Neem een douche en was uw haren regelmatig
 • Vermijd fysieke inspanning, vooral tijdens de droogste periodes.
 • Gebruik papieren zakdoeken en werp deze systematisch weg na elk gebruik
 • Droog de was niet buiten
 • Houd de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen
 • Vermijd het toevoegen van irriterende of allergene factoren aan uw omgeving (tabak, huisgeuren, kaarsen, wierook, schoonmaakmiddelen of doe-het-zelfproducten, enz.)
 • Raadpleeg regelmatig de website www.airallergy.be, de mobiele applicatie AirAllergy (Android en iOS) en het Twitter account @AirAllergy om op de hoogte te blijven van de evolutie van het hooikoortsseizoen in België

Airallergy, het enige officiële surveillancenetwerk voor stuifmeel in België

Het Belgische meetnet van pollen en schimmelsporen wordt gecoördineerd door de dienst Mycologie en aerobiologie van Sciensano. Door het dagelijks verstrekken van betrouwbare informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht ondersteunt dit netwerk artsen, specialisten en de bevolking om allergieën te behandelen door het aangeven van de risicoperiodes.

Gezondheidsonderwerpen: 
contactpersoon: 

QR code

QR code for this page URL