Op 21 maart werd op Sciensano het Belgische federale project METROFOOD-FED.BE gelanceerd

Gepubliceerd op: 
donderdag, 11 april 2024
Last updated on 11-4-2024 by Cassandre Dugailliez

Op 21 maart 2024 organiseerde Sciensano in Tervuren de kick-offmeeting van METROFOOD-FED.BE. Dit driejarige project, gefinancierd door BELSPO, vervolledigt de invoering van METROFOOD-RI op Belgisch federaal niveau. Sciensano bracht afgevaardigden van BELSPO en METROFOOD-RI uit België en Italië samen om de geplande activiteiten van METROFOOD-FED.BE voor te stellen.

Het hoofddoel van het project is het ontwikkelen, bevorderen en implementeren van Sciensano’s federale diensten ter bevordering van metrologie op het gebied van voeding en voedsel in de Europese en (inter)nationale context van onderzoek en innovatie (O&I). METROFOOD-FED.BE streeft ernaar specifieke diensten van Sciensano te ontwikkelen die verband houden met materialen die in contact komen met voedsel. Via specifieke activiteiten zal het project ervoor zorgen dat de diensten van Sciensano robuust, goed ontwikkeld, versterkt, optimaal gepositioneerd en voldoende innoverend zijn om te voldoen aan de behoeften van een brede waaier aan doelgebruikers die hun praktijken willen verbeteren en hoogtechnologische metrologische oplossingen willen toepassen.

De geselecteerde diensten van Sciensano zullen grondig worden getest en voorbereid om optimale prestaties te leveren in overeenstemming met de standaarden van ESFRI, voor hun integratie op lange termijn in de ESFRI onderzoeksinfrastructuur, METROFOOD-RI. Dit zal worden bereikt via open transnationale oproepen, waarbij potentiële gebruikers van Sciensano’s diensten gratis toegang zullen krijgen tot twee diensten voor hun metrologische behoeften op het gebied van voeding en voedsel:

  • de ene betreft de fysisch-chemische karakterisering van nanopartikels in materialen die in contact komen met voedsel en hun potentiële migratie,
  • de andere betreft de veilige en duurzame ontwikkeling, de risico-evaluatie en de conformiteitsbeoordeling van de materialen die in contact komen met voedsel.

Meer informatie over METROFOOD

QR code

QR code for this page URL