Sciensano en Mensura testen ziekenhuispersoneel met milde symptomen van Covid-19

Gepubliceerd op: 
dinsdag, 5 mei 2020
Last updated on 6-5-2020 by Lieke Vervoort

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, onderzoekt of zorgpersoneel met milde symptomen voor Covid-19 antistoffen ontwikkelt en of zij hierdoor voldoende beschermd zijn tegen her-infectie. Dat doen ze samen met Mensura, Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk.

Zo’n 300 personeelsleden van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt die milde symptomen van Covid-19 vertoonden, werden de voorbije weken getest op Covid-19.

De komende 3 maanden zullen deze personeelsleden iedere 2 weken bevraagd en getest worden. Het personeel wordt getest op 2 manieren:   

  • Een serologische test om na te gaan of personeelsleden met milde symptomen antistoffen ontwikkeld hebben.  Wanneer antistoffen gevonden worden, betekent dit dat ze besmet geweest zijn met het virus en dat hun immuunsysteem hierop heeft gereageerd.  Zowel de positief als negatief geteste personeelsleden met milde symptomen  zullen op antistoffen worden onderzocht. Daarnaast gaan we na welke en hoeveel antistoffen werden aangemaakt en of er een verschil is in het aantal antistoffen tussen de laboratorium bevestigde -positieve en negatieve groep.
  • Een PCR-test, op een speekselstaal met behulp van een wisser, om na te gaan of de personeelsleden opnieuw geïnfecteerd worden met Covid-19 gedurende de komende 3 maanden. Als een personeelslid opnieuw besmet blijkt te zijn, onderzoekt Sciensano of de hoeveelheid en de kwaliteit van de antistoffen die hij of zij heeft ontwikkeld door de eerste infectie  voldoende is om zich te beschermen tegen het ontwikkelen van nieuwe symptomen.
Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL