Start van de kritieke periode voor hooikoortslijders

Gepubliceerd op: 
vrijdag, 25 mei 2018
Last updated on 25-5-2018 by Daisy Tysmans

Het nationaal surveillancenetwerk voor pollen lanceert een waarschuwing voor hooikoortslijders. De drempelwaarde voor grassenstuifmeel werd sterk overschreden te Brussel, wat een risicoperiode betekent voor mensen met een allergie voor dit type stuifmeel.

Een vroege maar minder intense start van het grassenstuifmeelseizoen

Na een uitzonderlijk intens stuifmeelseizoen van de bomen is het nu de beurt aan de kruidachtige planten om hun bloeiperiode te starten. De bloeiperiode van de grassen, een familie van een honderdtal soorten in België, is dit jaar vroeg gestart.

« Sinds begin mei werden er regelmatig kleine hoeveelheden grassenstuifmeel in de lucht waargenomen, wat reeds het begin aankondigde van een belangrijke stuifmeelgolf. Ondertussen bleven de grassenstuifmeelconcentraties relatief laag en het risico op allergie voor hooikoortslijders dus beperkt. » zegt Nicolas Bruffaerts, verantwoordelijke voor het nationaal pollen surveillance netwerk bij Sciensano.

Het hoogseizoen kondigt zich aan

Nu de drempelwaarde van 50 pollenkorrels per kubieke meter ver overschreden werd, namelijk 91 grassenstuifmeelkorrels op donderdag 24 mei, kondigt het hoogseizoen zich aan en zal het grootste deel van de mensen gevoelig voor dit type stuifmeel klinische symptomen van hooikoorts vertonen zoals:

 • Prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen
 • Niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, verlies van smaak- en reukzin, lopende neus, en in sommige gevallen jeuk achterin de mond of in de keel

« Zelfs al is het grassenstuifmeelseizoen, net zoals dit het geval was voor de bomen, heel vroeg gestart; dan nog is het onmogelijk te voorspellen of het even intens zal zijn. » gaat hij verder.

De evolutie van de stuifmeelconcentraties in de lucht hangt in grote mate af van de weersomstandigheden. De onweersbuien zorgen ervoor dat het stuifmeel tijdelijk neerslaat op de grond. Maar opgepast, na de onweders heeft het stuifmeel de neiging zich snel opnieuw in de lucht te verspreiden, wat een snelle verhoging van het risico op allergie betekent.

De grassen, belangrijkste oorzaak van stuifmeelallergie

Grassen zijn de oorzaak van allergie bij ongeveer 1 op de 6 Belgen. Het gaat om kruidachtige planten waarvan de aren stuifmeel verspreiden wanneer ze in bloei staan. Grassen komen in het wild voor in weiden en wegbermen maar bepaalde graansoorten worden eveneens gekweekt.

Een verblijf aan de kust wordt aanbevolen aan mensen met een stuifmeelallergie, aangezien de hoeveelheden stuifmeel in de lucht er in het algemeen lager liggen.

Hoe de ongemakken beperken en niesbuien verlichten ?

 • Volg de richtlijnen en de aanbevolen behandeling van uw arts 
 • Reinig uw neus met fysiologisch water
 • Vermijd inspanning en sportieve activiteit in de buitenlucht
 • Draag een (zonne-)bril om contactreacties te vermijden
 • Neem een douche en was uw haren voor u gaat slapen
 • Gebruik papieren zakdoeken en werp deze systematisch weg na elk gebruik
 • Droog de was niet buiten
 • Houdt de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen
 • Raadpleeg regelmatig de website www.airallergy.be, de mobiele applicatie AirAllergy (Android en iOS) en de Twitter account Twitter @AirAllergy om op de hoogte te blijven van de evolutie van het hooikoortsseizoen in België

Meer info?

Florence De Bock (NL): +32 642 55 17
Lucie Hoebeke (FR): +32 642 56 33
 

Airallergy, het enige officiële surveillancenetwerk voor stuifmeel in België
Het Belgische meetnet van pollen en schimmelsporen wordt gecoördineerd door de dienst Mycologie en Aërobiologie van Sciensano. Door het dagelijks verstrekken van betrouwbare informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht ondersteunt dit netwerk artsen, specialisten en de bevolking om allergieën te behandelen door het aangeven van de risicoperiodes.

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL